Evenimentul Zilei > International > Talibanii au înecat în sânge o manifestație pașnică. Scene halucinante pe aeroportul din Kabul, unde mii de oameni sunt gata de orice pentru a părăsi Afganistanul
VIDEO

Talibanii au înecat în sânge o manifestație pașnică. Scene halucinante pe aeroportul din Kabul, unde mii de oameni sunt gata de orice pentru a părăsi Afganistanul

În ciuda promisiunilor publice că vor pune capăt violențelor, talibanii au deschis focul împotriva protestatarilor din orașul Jalalabad.

Martorii oculari susțin că împușcăturile au început când mai mulți manifestanți care protestau față de instaurarea unui regim al talibanilor au încercat să arboreze steagul național al Afganistanului într-o piață din oraș. Pe lângă cei trei morți, inclusiv un jurnalist care filma manifestația, s-au mai înregistrat aproximativ o duzină de răniți.
Manifestații împotriva talibanilor au avut loc și în alte două localități- Khost și Asadabad, potrivit Wall Street Journal.

Talibanii au alungat cu focuri de armă mulțimile care se îndreptă spre Aeroportul din Kabul

Starea de tensiune se simte în toată țara. Toți cei care au colaborat într-un fel sau altul cu forțele coaliției internaționale sau cu guvernul sprijinit de Occident se simt în pericol și încearcă să părăsească țara. Mulți se află deja pe aeroportul internațional din Kabul, aflat sub controlul militarilor americani. E vorba de aproximativ 5000 de persoane, diplomați, agenți de securitate, lucrători din domeniul asistenței și afgani care au fost evacuați din Kabul în ultimele 24 de ore. 5 persoane și-au pierdut viața în timpul învălmășelilor create de mulțimea care încearcă să părăsească țara.

În disperare de cauză, zeci de afgani au alergat lângă avioanele care începuseră manevrele de decolare și au încercat să se agațe de fuselaj sau de trenul de aterizare , după cum arată imaginile transmise de agențiile internaționale. Alte imagini par să surprindă momentul în care mai multe persoane cad din avioanele care se ridică de la sol, scrie cnbc.com.

Evacuările cu ajutorul unor aeronave militare vor continua non-stop, a spus un diplomat, adăugând că a fost o adevărată provocare pentru comandanți să evite instaurarea haosului pe aeroport. Potrivit CNN, miliotarii americani au fost și ei nevoiți să tragă focuri de armă în aer pentru a menține ordinea pe aeroport,

Talibanii încearcă să constituie un guvern

În mijlocul haosului din țarî, talibanii încearcă să constituie in guvern și să preia frâiele puterii. Un oficial al mișcării jihadiste a declarat că liderii Emiratului Islamic vor apărea public și nu se vor ascunde cum făceau în perioada 1996-2001.
La primul briefing de presă de de la întoarcerea la Kabul, talibanii au sugerat că își vor impune legile mai încet decât în ​​timpul guvernării lor precedente.

Femeilor li se va permite să lucreze și să studieze și „vor fi foarte active în societate, dar în cadrul islamului”, a declarat Zabihullah Mujahid, principalul purtător de cuvânt al talibanilor.

Londra și Moscova așteaptă să vadă dacă talibanii se vor ține de cuvânt

Ambasadorul rus al ONU, Vassily Nebenzia, a declarat miercuri reporterilor: „Vom vedea ce fac, dacă ceea ce fac va fi în conformitate cu declarațiile pe care le-au făcut”.

De aceeași părere pare să fie și prim-ministrul britanic Boris Johnson, care a declarat că talibanii vor fi judecați în funcție de acțiunile lor.

„Vom judeca acest regim pe baza alegerilor pe care le face și mai degrabă prin acțiunile sale decât prin cuvintele sale, pe atitudinea sa față de terorism, față de criminalitate și narcotice, precum și accesul umanitar și drepturile feneilorde a primi educație”, a declarat Johnson în timpul unei reuniuni extraprdinare a parlamentului britanic, scrie gulfnews.com.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: