Evenimentul Zilei > International > E masacru la Kabul. Talibanii au început să tragă în afganii de pe stradă
E masacru la Kabul. Talibanii au început să tragă în afganii de pe stradă

E masacru la Kabul. Talibanii au început să tragă în afganii de pe stradă

Sute de afgani au ieșit marți pe străzile din Kabul pentru a-și exprima furia împotriva Pakistanului și a serviciului secret al acestei țări- ISI (Inter-Services Intelligence).

Manifestanții, în marea lor majoritate femei, s-au adunat lângă Palatul Prezidențial din Kabul pentru a-și exprima nemulțumirea față de contribuția pe care Pakistanul și Inter-Services Intelligence au avut-o la victoria talibanilor. Manifestanții au scandat lozinci împotriva guvernului de la Islamabad și a ISI încercând să se deplaseze spre hotelul Kabul Serena, unde directorul ISI este cazat de săptămâna trecută.

Talibanii au dispersat mulțimea cu focuri de armă

Pe măsură ce protestele s-au intensificat, talibanii au deschis focul în aer pentru a dispersa mulțimea, susține agenția AFP.

Asvaka News, o presă locală a informat, de asemenea, că talibanii au deschis focul asupra protestatarilor adunați lângă Palatul Prezidențial din Kabul.

Videoclipurile difuzate de mass-media locale arată sute de bărbați și femei care scandează lozinci împotriva Pakistanului și afișează pancarte pe străzile din Kabul. Mai târziu, protestele s-au răspândit în provincia Balkh din nordul Afganistanului.

Pe măsură ce furia a crescut, protestatarii afgani au strigat „moarte Pakistanului”, „moarte ISI”.

„Nimeni nu are dreptul să invadeze Panjshir”

Într-un videoclip distribuit pe Twitter, o femeie afgană spune: „Nimeni nu are dreptul să invadeze Panjshir, nici Pakistanul, nici talibanii”. Talibanii au susținut luni că au finalizat capturarea văii Panjshir, unde forțele au opus o rezistență înverșunată talibanilor.

Sâmbătă, șeful agenției de informații ISI din Pakistan, care are o influență semnificativă asupra talibanilor, a făcut o vizită surpriză la Kabul.

Pakistanul a fost un puternic susținător al talibanilor în cei 20 de ani de război . Talibanii au numit chiar Pakistanul „a doua casă”, invitând în același timp țara la ceremonia de formare a guvernului .

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat într-un interviu pentru India Today TV că Pakistanul este extrem de important pentru noua administrație talibană și a adăugat că mulți dintre talibani au familiile în Pakistan.

De altfel, și ministrul pakistanez Sheikh Rashid a declarat într-o emisiune TV că guvernul pakistanez a fost întotdeauna „custodele” liderilor talibani, făcând aluzie la faptul că aceștia datorează loialitate Islamabadului.

„Suntem custozii liderilor talibani. I-am îngrijit mult timp. Au primit adăpost, educație și o casă în Pakistan. Am făcut totul pentru ei „, a declarat Rashid pentru un canal de știri pakistanez, notează India Today.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: