Evenimentul Zilei > International > Talibanii anunță că au preluat controlul deplin al văii Panjshir. „Războiul civil s-a îmcheiat”
Talibanii anunță că au preluat controlul deplin al văii Panjshir. „Războiul civil s-a îmcheiat”

Talibanii anunță că au preluat controlul deplin al văii Panjshir. „Războiul civil s-a îmcheiat”

Talibanii au anunțat luni că au preluat controlul complet asupra văii Pansjhir, unde era organizată rezistență împotriva lor încă de la preluarea puterii a mijlocul lunii august.

„Odată cu această victorie, țara noastră este acum complet în afara marasmului războiului civil”, a spus principalul purtător de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid într-o declarație.

 

Valea izolată, afată la 80 km nord de Kabul, este ultimul focar de opoziție armată față de talibani. Frontul Național de Rezistență (FNR). FNR a răspuns talibanilor susținând că păstrează „poziții strategice” în vale. „Lupta împotriva talibanilor și a partenerilor lor va continua”, a adăugat el.

Frontul Național de Rezistență spune că păstrează controlul unor poziții

Condus de Ahmad Massoud, fiul comandantului Massoud, FNR include forțe de miliție locali, precum și foști membri ai forțelor de securitate afganei. Amrullah Saleh, vicepreședinte al guvernului destituit, și-a găsit refugiu în vale. Panjshirul nu a putut fi cucerit de forțe inamice nici în timpul ocupațieo sovietice din anii 1980, nici în timpul primului regimului taliban un deceniu mai târziu.

Au avut loc inițial discuții între talibani și FNR, care dorește stabilirea unui sistem de guvernare descentralizat. Ambele părți au spus că vor să evite luptele, dar în cele din urmă nu a putut fi găsit niciun compromis. Mujahid le-a promis locuitorilor din Panjshir că vor fi feriți de orice represalii.

FNR propusese încetarea focului peste noapte, după pierderile mari din weekend. . Duminică, FNR a recunoscut și moartea purtătorului său de cuvânt Fahim Dashty, un renumit jurnalist afgan, și a generalului Abdul Wudod Zara.

Se încearcă preăntîmpinarea unei crize umanitare

Între timp,. Martin Griffiths, șeful operațiunilor umanitare ONU, a sosit la Kabul pentru câteva zile de întâlniri cu liderii talibani. Ei s-au angajat duminică să garanteze siguranța lucrătorilor din domeniul ajutorului și accesul la ajutor, potrivit ONU.

Pe frontul diplomatic, secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat luni în Qatar. Bogatul emirat al Golfului a devenit un centru pentru diplomația asupra Afganistanului de când au preluat puterea talibanii, cu care menține legături strânse. Nu există nicio întâlnire planificată între americani și talibani Blinken trebuie să exprime „profundă recunoștință” a Washingtonului față de Qatar pentru sprijinul acordat eforturilor de evacuare ale cetățenilor americani și afganilor care au colaborat cu Statele Unite în ultimele două decenii.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: