Evenimentul Zilei > International > Talibanii au început vânătoarea inamicilor de pe Lista Neagră. Vizați: oficiali și persoane antrenate de SUA
Talibanii au început vânătoarea inamicilor de pe Lista Neagră. Vizați: oficiali și persoane antrenate de SUA

Talibanii au început vânătoarea inamicilor de pe Lista Neagră. Vizați: oficiali și persoane antrenate de SUA

Talibanii au liste negre cu dușmanii noului regim. Vânătoarea lor a început, în ciuda declarațiilor optimiste ale americanilor. Raportul a fost furnizat Organizației Națiunilor Unite, care l-a difuzat țărilor membre, inclusiv SUA, potrivit oficialilor americani, oferind noi dovezi îngrozitoare ale eforturilor grupului militant de a combate violent poporul afgan și de a-și consolida puterea prin eliminarea dușmanilor săi.

Luptătorii talibani își „intensifică” „vânătoarea” de oficiali afgani, forțe de securitate și poliție și își pedepsesc familiile atunci când nu îi găsesc, potrivit unui nou raport conținând informații obținut de ABC News.

Mai mulți foști oficiali, dar și afgani care au lucrat pentru misiunea SUA în Afganistan, au declarat pentru ABC News că se tem pentru viața lor pe fondul unui exod către aeroportul din Kabul și granițele Afganistanului. În timp ce forțele de securitate par să fie ținta lor principală, raportul avertizează că luptătorii talibani au amenințat că vor acționa împotriva afganilor care au lucrat și cu SUA și Regatul Unit al Marii Britanii.

Ceea ce a uimit a fost eficiența cu care se mișcă talibanii la mai puțin de o săptămână după cucerirea capitalei țării, Kabul.

Raportul a fost realizat de firma de cercetare norvegiană RHIPTO

care oferă analize ONU și INTERPOL, agenția internațională de poliție. ONU nu și-a confirmat în mod independent concluziile, potrivit unei surse familiare cu raportul.

Guvernul SUA a primit raportul de la ONU, a confirmat pentru ABC News purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. „Vom analiza foarte atent, dar nu sunt încă în măsură să ofer concluzii”, a spus el vineri.

Luptatorii talibani au făcut „vizite de la o ușă la alta”, în căutarea țintelor de pe listele lor negre, „efectuând cartografierea în avans a indivizilor înainte de preluarea tuturor marilor orașe” și strângând informații despre ținte prin intermediul dealerilor de credite, moscheilor și informatorilor locali dornici să colaboreze cu noul regim, se spune în raport.

Listele Negre realizate dinaintea ofensivei

„Ceea ce ne temem este că talibanii sunt acum mult mai bine organizați decât erau acum 20 de ani, sunt complet diferiți. Ne temem că vor acționa mai mult ca un stat represiv bine organizat în ceea ce privește mai întâi capturarea unor ținte de înaltă valoare și apoi se va coborî în mod sistematic pe lanț de comandă către indivizi de un nivel de importanță mai scăzut”, a declarat Christian Nellemann, reporter executiv al RHIPTO, cunoscut și sub numele de Centrul Norvegian pentru Analize Globale.

Această abordare sistematică este evidentă în dinamica grupului talibanilor, a adăugat Nellemann, ei acționând aproape de îndată ce intră în marile orașe. Stabilesc puncte de control de securitate pentru a fi legitimate persoanele fizice după care intră în contact cu moscheile locale sau dealerii hawala – un sistem de credit informal comun în Lumea islamică.

Aceast sistem include puncte de control în jurul Aeroportului Internațional Hamid Karzai din Kabul, unde SUA au în derulare un efort masiv de evacuare prin transport aerian al cetățenilor americani și afgani care au lucrat cu americani sau sunt considerați „expuși riscului”.

Americani speră, talibanii acționează

Oficialii americani au spus în repetate rânduri că talibanii nu vor interveni în acea operațiune, dar de câteva zile, luptătorii talibani au blocat nenumărați afgani care vor să acceseze aeroportul. Unii oficiali afgani se tem să călătorească chiar în zonă, știind că luptătorii talibani i-ar putea identifica și ucide, au declarat surse pentru ABC News.

Țintele prioritare, conform raportului, au fost afganii care au lucrat pentru serviciul de informații, forțele de operațiuni speciale, poliția și forțele armate. Dar RHIPTO a spus că există mai multe rapoarte conform cărora militanții își „extind” listele pentru a include afgani cu legături cu SUA, NATO și forțele aliate.

În plus față de vizitele din ușă în ușă din Kabul, au trimis și notificări unor afgani care au lucrat cu forțele americane și britanice, cerându-le să vină în centrele militare și informații ale talibanilor” și să ofere informații despre natura muncii și relației dvs. cu britanicii și americanii „.

„Dacă nu vă prezentați în fața Comisiei, membrii familiei dvs. vor fi arestați în schimb și sunteți responsabil pentru acest lucru. Dumneavoastră și membrii familiei dvs. veți fi tratați în baza legii Sharia”, a avertizat notificarea, obținută de RHIPTO și difuzată de ABC News.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: