Evenimentul Zilei > Actualitate > Taina istorică de la Palatul Cotroceni. Care a fost planul lui Nicolae Ceaușescu. VIDEO
Taina istorică de la Palatul Cotroceni. Care a fost planul lui Nicolae Ceaușescu. VIDEO

Taina istorică de la Palatul Cotroceni. Care a fost planul lui Nicolae Ceaușescu. VIDEO

Dictatorul Nicolae Ceaușescu, aflat la putere în România între 1965 și 1989, nu era bine văzut în Anglia, mai ales de către regină. Fostul ginere al cuplului Ceaușescu a dezvăluit, însă, că dictatorul a reabilitat Palatul Cotroceni în speranța că regina Elisabeta a II-a va reîntoarce vizita liderului.

Profesorul universitar Mircea Oprean a dezvăluit că dictatorul Nicolae Ceaușescu a gândit întotdeauna „pe plan lung, la nivel înalt”. Din acest motiv, el a solicitat reabilitarea clădirii Palatului Cotroceni, în speranța că regina Marii Britanii va veni în vizită în România.

„Ceaușescu a refăcut Palatul Cotroceni pentru că spera ca Regina Elisabeta a Angliei să vină în România și să îi întoarcă vizita. Omul acesta (n. red. Nicolae Ceaușescu) a gândit pe plan lung, la nivel înalt”, a spus profesorul universitar Mircea Oprean.

Vizita dictatorului Ceaușescu în Anglia

În ciuda faptului că România se afla sub conducerea unui dictator, cuplul Ceaușescu a fost primit în vizită în Marea Britanie de către regina Elisabeta a II-a, în anul 1978. Cei doi soți au vizitat-o pe regină în luna iunie a anului ’78. Ceremoniile dedicate dictatorului Ceaușescu au durat trei zile, iar cei doi soți au fost primiți cu steagurile tricolore fluturând.

Vizita a fost pusă la cale de Guvernul Marii Britanii, însă se pare că regina Elisabeta a II-a nu a fost de acord cu aceasta. Jurnalistul și biograful regal Robert Hardman a susținut în documentarul „Regina noastră: în interiorul Coroanei” că Elisabeta a II-a era la plimbare, pe când l-a zărit pe dictatorul român și s-a ascuns.

”Cu ocazia șederii lui Ceaușescu și a soției sale Elena, Regina a ieșit cu trăsura la o plimbare în grădinile palatului și l-a văzut pe Ceaușescu venind”, a relatat Hardman. ”S-a gândit atunci: Chiar nu vreau o discuție cu el”, așa că pentru prima și ultima dată în viață, s-a ascuns într-un tufiș în grădinile palatului pentru a-și evita invitații”, a susținut jurnalistul.

”Regina a avut de-a face cu multe persoane foarte diferite, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea”, afirmă fostul ministru de externe, Lordul David Owen în documentar. ”A lăsat să se înțeleagă destul de clar că nu-i place vizita”.

Nu se știe dacă dictatorul român a observat gestul reginei, însă cu siguranță a demonstrat neplăcerea reginei Marii Britanii de a discuta cu Ceaușescu.

 Cine este Mircea Oprean

Mircea Oprean a fost ginerele soților Ceaușescu. A fost căsătorit cu Zoia Ceaușescu, fiica lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu.

Viața sa profesională este legată de cariera universitară pe care a început-o acum mai bine de 46 de ani de zile.

A stat la închisoare mai bine de șapte luni, în anul 1990, în urma unor acuzații de „subminarea economiei naționale”.

Mircea Oprean este profesor universitar la Universitatea Politehnica din București și a fost membru al echipei care a proiectat primul motor românesc hibrid.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: