Egiptul Antic este amintit ca fiind unul dintre cele mai puternice imperii care au existat vreodată pe Pământ. Cine ar fi ghicit că puternica armată egipteană ar putea fi învinsă de mai multe pisici?
După cum relatează Enciclopedia Istoriei Mondiale, povestea începe în anii 500 î.Hr. Imperiul egiptean era în declin; era încă o putere regională, dar cu siguranță nu la fel de puternică precum fusese în zilele sale de glorie sub faraoni precum Tutankhamon și Ramses. De fapt, în anii 600 î.Hr., Egiptul a suferit numeroase înfrângeri devastatoare din partea armatei asiriene.
Văzând statul slăbit, Imperiul Ahemenid - mai bine cunoscut sub numele de Imperiul Persan, centrat în Iranul modern - a decis că era timpul să facă o mișcare. Potrivit lui Herodot, un istoric grec, tensiunile dintre Egipt și Persia au atins un punct de cotitură când Amasis al II-lea, liderul Egiptului, a refuzat să-i dea fiica ca soție lui Cambise al II-lea, liderul Persiei. Mai mult ca sigur, Cambises a folosit această dispută ca o scuză pentru a ataca Egiptul, chiar dacă ar fi făcut-o oricum.
În timp ce Cambyses își aduna forțele, Amasis a murit, lăsând Egiptul sub controlul fiului său Psamtik al III-lea. Deși Psamtik avea puțină experiență politică sau militară, el a făcut tot posibilul pentru a aduna o contra-campanie și s-a pregătit să respingă invadatorii perși din orașul Pelusium de pe nordul Nilului.
Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, trebuie prezentată și dragostea egiptenilor față de pisici. Pisicile erau preferate în Egiptul Antic, parțial datorită asocierii lor cu zeița Bastet cu cap de pisică (și uneori cu corp de pisică). Conform World History Encyclopedia, Bastet era zeița „căminului, domesticității, secretelor femeilor, pisicilor, fertilității și nașterii” și a fost una dintre cele mai venerate zeități ale Egiptului Antic. Drept urmare, egiptenii tratau pisicile cu cel mai mare respect, temându-se de furia lui Bastet.
Răsturnarea unui imperiu
În timp ce faraonul Psamtik al III-lea se pregătea să apere Egiptul de forțele persane, armata persană a făcut ceva complet neașteptat. Potrivit lui Polynaeus, liderul persan Cambyses al II-lea a ordonat ca scuturile fiecăruia dintre soldații săi să fie pictate cu imaginea zeiței Bastet. Apoi, Cambyses le-a poruncit oamenilor săi să meargă în luptă purtând o varietate de animale dintre cele mai iubite în Egipt: câini, oi, ibiși și, cel mai important, pisici.
În acest context, egiptenii erau îngroziți să riposteze, deoarece tragerea cu o singură săgeată îi punea în pericol să rănească o pisică și să invoce mânia lui Bastet. Deloc surprinzător, majoritatea au ales să fugă decât să rămână și să lupte. Tactica persană a fost un succes major. Potrivit Egypt Tours, Herodot raportează că 50.000 de egipteni au murit în bătălia de la Pelusium, în comparație cu cei doar 7.000 de perși. Perșii l-au capturat pe faraonul Psamtik și au reușit să cucerească restul Egiptului, potrivit Grunge.
Conform World History Encyclopedia, acesta a fost în esență sfârșitul Egiptului ca imperiu autonom. Pe lângă câteva scurte perioade de suveranitate, Egiptul a petrecut următoarele secole sub controlul perșilor, apoi al grecilor, apoi al romanilor. Cine știa că felinele ar putea răsturna unul dintre cele mai puternice imperii ale Pământului?