Editura Evenimentul si Capital

Tăcerea SUSPECTĂ a presei occidentale, după eliberarea Alep. Unde sunt reporterii care denunţau GROZĂVIILE lui Assad şi Putin?

Autor: | | 2 Comentarii | 704 Vizualizari

În timpul campaniei ruso-siriene de eliberare a Alep, presa occidentală s-a întrecut în a denunţa masacrele înfiorătoare ale asediatorilor.

În replică, presa pro-siriană şi pro-rusă, alături de foarte puţine voci cu adevărat independente, afirmau că în bună parte, de crimele împotriva civililor s-ar face vinovaţi rebelii, care, departe de a fi nişte democraţi, erau islamişti radicali. Aceşti veritabili terorişti, afiliaţi la grupări jihadiste, se foloseau de civili ca de nişte scuturi umane, ba chiar nu s-au sfiit să se dea la omoruri în masă, pentru ca acuzaţiile să cadă pe capul asediatorilor.

Informaţiile presei occidentale „mainstream”, care denuţau atrocităţile lui Putin şi Assad, nu se bazau pe relatări de la faţa locului (nici unui reporter occidental rebelii nu i-au permis să ajungă în zona ocupată din Alep), ci exclusiv pe surse care în mod evident se aflau în opoziţie faţă de regimul de la Damasc.

Acum, când reporterii speciali ar putea avea mult mai uşor acces la faţa locului, unde sunt relatările despre victimele civile? Unde sunt poveştile sfâşietoare cu care eram bombardaţi în timpul asediului? Unde este mobilizarea oripilată de la ONU a Occidentului?

Istoricul şi jurnalistul francez Jean-François Kahn face pentru Le Figaro o pledoarie pentru recredibilizarea presei. Deşi timid (el ar fi putut adăuga la analiza sa diabolizarea Brexitului şi a lui Trump), demersul lui Kahn este un semn al schimbării care este pe cale să se petreacă în modul de percepţie a informaţiei „servite” opiniei publice şi spulberă mitul infailibilităţii presei.

Iată mai jos editorialul lui Jean-François Kahn.

«De trei săptămâni aştept.

Ce?

Ca trimişii speciali să se repeadă la Alep şi să răspundă în sfârşit la următoarele întrebări: cine erau rebelii care controlau Estul oraşului? Democraţi? Islamişti moderaţi? Islamişti radicali? Ce s-a petrecut cu adevărat sub ocupaţia lor şi în timpul campaniei de recucerire distrugătoare, cum reacţionează populaţia, au existat execuţii ale civililor şi dacă da, cine sunt vinovaţii?

Încă aştept. Presa şi site-urile pro-Putin sau pro-Assad îşi înmulţesc relatările sau pseudo-relatările, în sens unic, care le confirmă viziunea despre starea de lucruri. Însă, de cealaltă parte, nimic. Unei informaţii unilaterale şi părtinitoare i se răspunde cu o autocenzură? Aici, iată ce vreau să aud, dincolo, iată ce nu vreau să aud. Dezinformare pasivă contra dezinformare activă.

Întrebarea – şi toţi cetăţenii care îşi doresc o informaţie pluralistă şi onestă ar trebui să şi-o pună – este aceasta: este permisă o dezinformare, fie ea activă sau pasivă, chiar dacă se face în numele unei cauze juste?

Surpriza, in calendar! Ce se intampla cu Pastele catolic si cel ortodox, la anul

Pagina 1 din 2


Tag-uri: alep, putin, siria, Assad, isisStirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI