Evenimentul Zilei > Social > Tablou catastrofal: Românii „mănâncă mai puțin” ca să poată economisi bani pentru facturi. „Vine iarna și o să plătim…”
Tablou catastrofal: Românii „mănâncă mai puțin” ca să poată economisi bani pentru facturi. „Vine iarna și o să plătim…”

Tablou catastrofal: Românii „mănâncă mai puțin” ca să poată economisi bani pentru facturi. „Vine iarna și o să plătim…”

Din cauza scumpirilor raportate în România, căldura ar putea să devină un lux în iarna acestui an. Cetățenii vor avea de scos mult mai mulți bani pentru încălzirea locuinței față de perioada precedentă, iar din cauza prețurilor care explodează și în domeniul alimentar, aceștia preferă să cumpere mai puțin, să mănânce mai puțin, pentru a economisi bani pentru întrețineri și alte cheltuieli.

Alimentele de bază din magazine s-au scumpit, în ultimul an de zile, cu aproape 3%, potrivit datelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică. Românii au început să devină mult mai atenți la produsele pe care le cumpără și preferă să economisească pentru facturile ce vor fi emise la iarnă. Vești proaste vin, însă, și din partea analiștilor, care anunță scumpiri „în efect de cascadă”.

Prețurile alimentelor depășesc bugetul românilor. „E nenorocire!”

În piețe și magazine, prețurile depășesc bugetul românilor. În luna august, alimentele s-au scumpit cu 2, 7% față de aceeași perioadă a anului 2020. Specialiștii preconizează noi scumpiri la alimente, ca urmare a creșterii prețurilor la facturile de gaz și energie electrică.

„În următoarea lună nu cred că vor mai fi suportate de către procesatori, dar nu vorbim de creșteri de 25%, astea sunt imposibile, dar creșteri cu o singură cifră s-ar putea să aibă loc, existând și o criză de materie primă la unele produse, cum e carnea de porc… Așa, că e imposibil de spus, stabilitate pe piața prețurilor nu mai există de 2-3 săptămâni”, a spus Sorin Minea, președintele Romalimenta.

Femeie: Foarte scumpe, am vrut să iau o conopidă, era micuță, 15 lei… Cum să dai 15 lei pe o conopidă? Nu mai fac…

Bărbat: În loc să mai mănânc două pâini, mănânc o pâine și din a doua îmi rămâne și a doua zi… E nenorocire!

Scumpiri „în efect de cascadă”. Analiștii economici, previziuni negre pentru români

Femeie: Uitați, 20 lei kg de fasole, era 15 lei acu câteva zile… de la o zi la alta e mai scump. Medicamente nu mai luăm, nu mai luăm nimic decât de mâncare, că vine iarna și o să plătim întreținerea foarte mult și dăm totul pe mâncare.

Bărbat: E foarte greu și așteptăm acum că vine curentul… Mâncăm mai puțin, mai ușor, că ne-am cam îngrășat…

Specialiștii spun că prețurile alimentelor ar putea să atingă nivelul maxim chiar în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Urmează efectele de val 2, 3 așa numite. Costurile cu energia, gazele, intră în toate celelalte produse pe care le consumă românii. Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creșteri de prețuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar și pensionarii care trăiesc de la o luna la asta cu o pensie minimă”, a precizat analistul economic Dragoș Cabat, potrivit Digi24.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: