Cu mai puţin de două luni înainte de alegeri, primăria investeşte, oficial, 2.000 de lei într-un „monument“ care nu e pe placul arhitecţilor.
Timişorenii pasionaţi de şah vor putea practica „jocul minţii“ toată vara, în Piaţa Unirii, în aer liber, dar nu stând la masă, ci mutând pe plăci de marmură piese de şah de mărime mult mai mare decât cele tradiţionale.
Viceprimarul Adrian Orza a declarat că tabla de şah va rămâne în Piaţa Unirii deoarece este un loc foarte frecventat de tineri şi aici se derulează multe alte activităţi recreative şi culturale, în cadrul manifestărilor reunite sub numele de Timişoara - Mica Vienă. De aproape trei ori mai mic
Pe de altă parte, tabla de şah nu este atât de „gigantică“ precum fusese anunţată. Municipalitatea dăduse recent publicităţii faptul că aceasta va avea o suprafaţă de 64 de metri pătraţi.
Jocul achiziţionat, oficial, cu 2.000 de lei şi instalat ieri de primărie nu depăşeşte însă 25 de metri pătraţi. „Iniţial, am dorit să facem tabla de şah cu latura de 8 metri. Până la urmă, după discuţii cu antrenorul de şah Corneliu Paşcalău, de la Asociaţia Judeţeană de Şah Timiş, s-a decis micşorarea dimensiunilor tablei, ca să fie mai accesibilă copiilor, în ideea că ei vor fi primii interesaţi să joace pe ea“, a declarat consilierul Lăcrămioara Condea, din cadrul Biroului de presă al municipalităţii. Potrivit oficialului, schimbarea dimensiunilor a fost comunicată acestui departament numai în dimineaţa inaugurării, după ce fuseseră date publicităţii dimensiunile iniţiale, 64 de metri pătraţi.
Tabla propriu-zisă, cu pătrate din marmură albă şi neagră şi latura de 4 metri, este înconjurată cu o bordură de culoare verde, lată de câte o jumătate de metru. Piesele, înalte de aproape un metru, sunt lucrate din lemn şi nituite în metal, atât pentru durabilitate, cât şi pentru impresie artistică.
Întregul ansamblu este creaţia sculptorului Marius Leonte. Sculptorul Marius Leonte, un artist în vârstă de 44 de ani, le este cunoscut timişorenilor din 2003, când a coordonat realizarea parcului de artă contemporană Artuborg, din apropierea Parcului Copiilor. Alternativă de timp liber
Imediat ce au văzut tabla de şah instalată, timişorenii au roit în jurul ei. „E ceva superb, eu sunt jucător de şah şi voi ieşi cu prietenii pentru câteva partide. E drept, cred că, având în vedere dimensiunile tablei e o provocare să joci şah pe ea, să gândeşti la alte dimensiuni. Dar e un lucru frumos, am văzut aşa ceva şi în alte ţări“, ne-a declarat pictorul Victor Acatrinei.
Copiii de la Liceul „Nicholaus Lenau“ au fost cei mai fericiţi, pentru că tabla de şah e chiar în faţa şcolii lor. „De şapte ani fac şah şi deja am vorbit cu profesorul meu şi cu colegii să venim să jucăm după ore“, spune Daniel Şiclovan, elev în clasa a VI-a. „Poate că mai întâi vor juca din curiozitate, apoi vor prinde gustul. Şahul e un joc extraordinar, e inteligenţă pură. Mai bine să joace şah decât să stea prin birturi sau să se drogheze“, e de părere Aurora Popescu, o profesoară pensionară.
Jocul va fi păzit în permanenţă de poliţişti comunitari. Alte patru table de şah, confecţionate din material plastic şi de dimensiuni mai mici, vor fi amplasate în Parcul Central şi în încă alte trei parcuri ale Timişoarei. ARHITECŢII
„Dacă această tablă de şah este provizorie, nu ridică mari probleme“
Arhitecţii spun că o tablă de şah nu prea are ce căuta într-o piaţă de promenadă. „Dacă această tablă de şah este provizorie, adică va sta o anumită perioadă de timp, nu ridică mari probleme. Intervenţiile provizorii în spaţiul urban nu implică probleme nici în străinătate, sunt acceptate, indiferent de stilul arhitectural în care intervin“, a declarat arhitectul Adrian Ionaşiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, Filiala Timiş. Potrivit acestuia, Piaţa Unirii a fost compromisă în anii ’80, când clădirile din jurul ei au fost restaurate fără a se ţine cont de valoarea lor istorică.