Taberele infernale

Adolescenţii americani cu probleme, disciplinaţi cu programe de instrucţie militară.

Taberele de reeducare destinate adolescenţilor cu probleme se află în centrul unui scandal de proporţii în SUA, după ce un organism al Congresului American a denunţat abuzurile comise în aceste centre.

Unii dintre adolescenţii internaţi în taberele disciplinare au murit din cauza tratamentelor la care au fost supuşi, alţii s-au îmbolnăvit grav, relevă AFP. Centrele unde regula de bază este disciplina de fier au fost concepute după modelul taberelor de antrenament pentru militari, având ca scop declarat aducerea tinerilor cu probleme pe drumul cel bun.   Adolescenţii internaţi sunt fie delincvenţi, fie dependenţi de droguri, fie depresivi. Potrivit unui raport al GAO, biroul Congresului însărcinat cu evaluări, în taberele de reeducare au avut loc 1.619 incidente numai în anul 2005. Documentul enumeră totuşi doar zece cazuri de deces survenite în aceste centre, în anumite situaţii fiind vorba despre sinucideri.

Oamenii care şi-au trimis copiii în astfel de tabere au vorbit despre infernul prin care au trecut. Mama unei fete de 15 ani care şi-a găsit sfârşitul într-o tabără de reeducare din statul Nevada a vorbit, miercuri, despre această tragedie în faţa unei comisii a Congresului. Drama s-a petrecut în mai, 2002. Regrete tardive  Cu lacrimi în ochi, Cynthia Harvey a spus că fiica ei, Erica, a murit în tabăra de reeducare chiar în prima zi, din cauza deshidratării survenite în timpul unui marş forţat, pe o vreme caniculară, care se dorea a fi o „terapie prin întoarcerea la natura sălbatică“. Acum, părinţii fetei îşi amintesc sfâşiaţi de durere de rugămintea fiicei lor de a nu o trimite la centru.

„Toată viaţa noastră vom fi bântuiţi de amintirea fiicei noastre care ne implora să nu o trimitem în tabără“, a spus Cynthia Harvey. Raportul GAO vine în contextul în care o dramă similară zguduie statul Florida. În ianuarie 2006, un tânăr de 14 ani internat într-o tabără din acest stat a murit după ce a fost bătut cu bestialitate pe motiv că „nu voia să execute exerciţiile“. În prezent, o infirmieră şi mai mulţi paznici sunt judecaţi pentru moartea copilului. Condamnaţi de propriii părinţi În prezent, la nivelul SUA, între 10.000 şi 20.000 de tineri sunt plasaţi în tabere de reeducare împotriva voinţei lor, dar cu acordul părinţilor. Autorităţile iau în calcul o lege care să reglementeze modul de funcţionare a acestor centre, al căror număr a crescut considerabil începând cu 1990, mai ales că plângerile s-au înmulţit.

„Unii au fost forţaţi să-şi mănânce propria vomă, să doarmă în propriile fecale sau să utilizeze periuţe de dinţi ţinute în apa din vasul de toaletă“, a declarat Greg Kutz, unul dintre cei care s-au ocupat de ancheta GAO. De cealaltă parte, Asociaţia Naţională a Taberelor de Reeducare (NATSAP) a declarat că acestea îi ajută pe tineri, iar unul dintre ţelurile organizatorilor este să elimine practicile abuzive.