Tabăra Moria a fost incendiată de imigranți, care apoi au blocat acțiunea pompierilor

Tabăra Moria a fost incendiată de imigranți, care apoi au blocat acțiunea pompierilor

Potrivit unor informații vehiculate de presa greacă, incendiul din tabăra de refugiați Moria a fost pus chiar de cei care locuiau în tabără. Iată toate informațiile!

"Insula Lesbos a fost declarată în stare de urgenţă din motive de protecţie civilă timp de patru luni, după incendiul care a distrus tabăra de refugiaţi de la Moria. 

Potrivit unor informaţii, incendiul a izbucnit în noaptea de 8 spre 9 septembrie, în jurul orei 24, după ce unii refugiaţi şi migranţi depistaţi pozitiv la coronavirus sau persoane considerate contacţi ai acestor cazuri au refuzat să intre în izolare. Au avut loc altercaţii cu alţi refugiaţi şi migranţi, într-o încercare de a-i da afară din tabără pe cei infectaţi. Acest conflict a luat la un moment dat caracter rasial, iar unii refugiaţi au dat foc în diverse locuri ale taberei. Vântul puternic a propagat focul în întreaga tabără, iar incendiul generalizat a mistuit containerele şi corturile în care locuiau migranţii. Echipele de pompieri sosite la faţa locului au fost atacate de mai mulţi solicitanţi de azil.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, a spus că, practic, a fost vorba despre o incendiere a taberei şi a subliniat că pompierii nu au putut acţiona corespunzător întrucât au fost împiedicaţi de revolta şi reacţiile locuitorilor taberei, după aflarea veştii cu privire la depistarea a 35 de cazuri de coronavirus în tabără. Petsas a anunţat instituirea stării de urgenţă în insula Lesbos şi a precizat că vor fi luate măsuri pentru evitarea răspândirii virusului în comunitatea locală, fiind interzisă deplasarea celor care locuiau în tabăra de la Moria. Purtătorul de cuvânt al guvernului grec a promis că se vor lua măsuri pentru relocarea refugiaţilor şi migranţilor, dar că acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, prioritate având persoanele vulnerabile. Trebuie precizat că în tabără locuiau mai bine de 12.500 de persoane. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Situaţia de la Moria nu mai poate continua, afirmă premierul grec

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi-a exprimat tristeţea pentru ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută la Moria. "Recunosc condiţiile grele. Însă nimic nu poate fi o scuză pentru reacţiile violente faţă de controalele sanitare. Şi cu atât mai puţin pentru tulburări de o asemenea amploare. Situaţia de la Moria nu mai poate continua întrucât este o problemă de sănătate publică, umanitară, dar şi de siguranţă naţională", a declarat Mitsotakis.

Întreaga insulă a fost declarată în stare de urgenţă, ceea ce înseamnă că toate resursele şi toate forţele naţionale vor fi mobilizate pentru a ajuta la normalizarea situaţiei. Sunt evacuaţi deja din insulă toţi copiii refugiaţi neînsoţiţi.

Mitsotakis a declarat că a informat deja autorităţile europene "cu care, de altfel, ne aflăm în colaborare permanentă. Problema gestionării fluxurilor migratorii este în primul rând europeană. Grecia a suportat deja o povară mult mai mare decât cea care i-ar reveni", a subliniat Mitsotakis, anunţând totodată că mâine, joi, va veni în vizită la Lesbos vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Potrivit premierului grec, "mecanismul de stat s-a mobilizat imediat. Locuitorii taberei vor fi găzduiţi în corturi corespunzătoare. Cei pozitivi la coronavirus vor beneficia de îngrijire. Iar locuitorii din Lesbos vor fi despăgubiţi şi protejaţi". 

Mitsotakis a reamintit că de la Moria au fost transferate de la începutul anului peste 13.000 de persoane şi a insistat că "lucrurile ar fi fost, în mod evident, mult mai rele dacă, între timp, statul nu ar fi împiedicat noi fluxuri de migranţi. În mod evident, controalele la graniţele noastre maritime, care sunt şi europene, vor continua. Cu aceeaşi eficienţă care până acum a limitat drastic intrările de migranţi. Cred că o experienţă urâtă se poate transforma rapid într-o oportunitate pentru o realitate mai bună. Şi asta se va întâmpla în Lesbos. Imediat ce daunele de la Moria vor fi evaluate şi în înţelegere cu Comisia Europeană, vom avea iniţiative concrete. Prioritatea noastră rămâne siguranţa tuturor. A locuitorilor şi a migranţilor. Subliniez însă că Grecia, cu susţinerea Europei, ştie şi poate să apere siguranţa şi viaţa paşnică pe teritoriul ei. Demnitatea ei naţională împreună, însă, cu umanitatea ei faţă de cei slabi", a mai spus Mitsotakis", scrie naftemporiki.gr

Traducerea: Rador