România ar putea hrăni 80 de milioane de oameni, însă importă majoritatea produselor agroalimentare. "Obiectivul nostru este să o transformăm dintr-o ţară importatoare în una exportatoare de astfel de produse", a declarat premierul Emil Boc, la inaugurarea oficială a fabricii de lapte a grecilor de Olympus, din comuna Hălchiu, judeţul Braşov.
Investiţiile reprezintă cel mai responsabil şi mai sănătos răspuns la criză, pentru că aduc bani în economie, creează locuri de muncă şi aduc resurse la bugetul naţional şi la cele locale, a spus Boc.
La eveniment a fost prezent şi ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, care a declarat că, dacă în luăm în calcul capacităţile de producţie ale României, ţara "nu are voie să importe produse lactate". Investiţie de 55 de milioane de euro
Grecii de la Olympus au inaugurat astăzi fabrica de lactate în urma unei investiţii de 55 de milioane de euro. Noua fabrică are o capacitate totală de recepţie şi prelucrare a laptelui de 40 de mii de litri pe oră şi trei linii de producţie, pentru iaurt, telemea şi lapte.
Fabrica a început activitatea în luna iunie, fiind lansate deja pe piaţă, sub brandul Oly, trei produse: lapte de consum, lapte UHT şi smântână.
Potrivit companiei, până la finele anului va începe producţia de telemea, urmând ca, în primăvara lui 2012, la Hălchiu să fie produs şi iaurt cu fructe.
În cele patru luni de la deschiderea fabricii, produsele acesteia au ajuns şi la export, în Bulgaria, Italia şi vor ajunge şi în Ungaria.
Sarantis Dimitrios, preşedintele grupului Olympus, a declarat că aproximativ 60% din producţia fabricii va merge la export, către Germania, Anglia şi Europa de Est. În prezent, în fabrică lucrează aproximativ 80 de persoane, urmând ca numărul lor să crească la circa 120 - 150, în priumul trimestru din 2012.
Porducătorul grec de lactate este prezent pe piaţa din România din 1999 şi speră ca în 2012 cifra de afaceri să ajungă la 40 de milioane de euro.