Numele lui deputatului PSD Viorel Hrebenciuc apare într-o anchetă despre conturile din Geneva, Elveţia, ale mai multor personaje importante. Din documente reiese că în perioada 1974-2007 s-au efectuat transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari. Nume importante din întreaga lume sunt implicate în acest caz.
Documentaţia a fost realizată de către publicația franceză Le Monde și de International Consortium of Investigative Journalists, o rețea globală de jurnaliști de investigație din care fac parte și membri ai RISE Project. Potrivit surei citate Viorel Hrebenciuc, actualmente reținut încă de la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, a deținut două conturi secrete în Geneva, Elveţia, în filiala băncii HSBC.
Acces la cele două conturi, respectiv la profilul secret bancar, au avut soţia politicianului, Letiția, fiul lor, Andrei, dar şi unul dintre cele mai controversate personaje din România, Robert Deutsch, anchetat în afacerea Megapower - o fraudă care a avut loc în anii ’90 și în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. De menţionat este că acest caz penal a fost instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.
Misterioasele conturi bancare din Elveţia au fost create în 1996, perioadă în care Ministerul Finanțelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din afacerea Megapower. 10 ani mai târziu, mai exact în 2006, Hrebenciuc a închis profilul şi cele două conturi. Documentele arată că în acel moment în conturi se aflau 90 de mii de dolari, bani care nu au fost menţionaţi niciodată în declaraţia de avere.
Afacerea Megapower
După ce a terminat rechizitoriul în cazul Megapower, în 2000, procurorul Victor Pontal-a trimis în judecată pe fostul director general al întreprinderii de stat care a reprezentat statul român în afacerea Megapower. Printre cei anchetaţi s-a numărat şi Robert Deutsch, însă a acesta a scăpat de acuzaţii.
Afacerea “Megapower” a presupus înființarea de către întreprinderea de stat de tehnică de calcul IIRUC SA a unei societăți mixte pe teritoriul american, prin intermediul căreia să se producă tehnologii avansate. Pentru această afacere, între 1990 și 1991, IIRUC a primit un credit de la Ministerul Finanțelor în valoare de 11,7 milioane de dolari. Compania mixtă româno-americană, trebuia să deschidă apoi o sucursală la București care să gestioneze proiectul.
În final, banii nu au fost folosiți pentru înființarea unei noi companii, ci pentru achiziționarea pachetului majoritar al firmei Megapower Corporation din California, care până atunci nu avusese mare activitate și care a și intrat în faliment la scurt timp după injecția de capital. Înființată în 1989, cu un capital social de nici 300 de dolari, firma americană a fost reprezentată la București de Robert Deutsch, născut la Timișoara în 1934, care a derulat mai multe afaceri în Capitală în ultimele două decenii, scrie Rise Project.
Atât Curtea de Conturi, cât şi Parchetul General au verificat circuitul banilor, iar concluzia a fost că fostul director al IIRUC a gestionat dezastruos investiţiile pe teritoriul american, iar banii au fost pierduţi în urma falimentului Megapower Corporation. În 1994, compania americană a înființat o filială la București – Megapower Europe SRL- cu sediul în curtea IIRUC din București, filială care a fost radiată în 2006.
Coincidenţa face că tot în 2006, Victor Hrebenciuc şi-a conturile din Elveţia.