SVASTICĂ pe poarta Ambasadei Poloniei din ISRAEL. Disputa continuă

SVASTICĂ pe poarta Ambasadei Poloniei din ISRAEL. Disputa continuă

O svastică a fost desenată pe poarta Ambasadei Poloniei în Israel, la o zi după ce premierul polonez a declarat că printre autorii Holocaustului s-au numărat și evrei.

Polițiștii din Tel Aviv au lansat o anchetă după profanările de pe poarta ambasadei, unde a fost descoeprit scris și cuvântul „criminal”.

Declarațiile prim-ministrului polonez, Mateusz Morawiecki, au fost condamnate ferm de Israel. Ulterior, premierul a nuanțat afirmațiile, personal și prin intermediul unei purtătoare de cuvânt, spunând că nu intenționează să dea vina pe victimele evrei pentru „genocidul comis de germanii naziști”, scrie BBC.

Noua dispută vine la câteva săptămâni după ce Israelul a condamnat adoptarea unei legi de către Parlamentul din Varșovia, prin care este ilegal să fie acuzată națiunea poloneză sau statul polonez de complicitate la crimele naziste. Legea promulgată de președintele Andrzej Duda a fost trimisă la Înalta Curte de Justiție pentru a fi analizată constituționalitatea ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce s-a întâmplat la Ambasada Poloniei din Tel Aviv

Svasticile și profanările anti-poloneze au fost descoperite, ieri, scrise cu marker pe porțile ambasadei și pe un panou de afișaj. Nimeni nu a revendicat deocamdată responsabilitatea acestui gest de vandalizare a misiunii diplomatice.

O anchetă a poliției este în desfășurare, spun autoritățile de la Tel Aviv.

Declarațiile premierului, la Munchen

Premierul polonez a făcut acele remarci controversate la Conferința de Securitate de la Munchen, sâmbătă.

El a răspuns la o întrebare a unui jurnalist israelian, care a întrebat dacă oricine spune că au existat colaboratori polonezi în Holocaust va fi considerat criminal, conform noii legi poloneze.

Morawiecki a răspuns: „Este extrem de important să înțelegem, în primul rând, că desigur, asta nu este pedepsit de lege, el nu va fi văzut ca un criminal pentru că spune că au fost autori polonezi - așa cum au fost autori evrei, ruși, ucraineni...nu doar autori nemți”.

Cum a răspuns Israelul?

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat mai târziu că aceste afirmații sunt „scandaloase” și au arătat „o incapacitate de a înțelege istoria”.

Duminică, el a vorbit la telefon cu Morawiecki pe această temă. În convorbirea respectivă, a arătat că scopul Holocaustului a fost să distrugă poporul evreiesc și toți evereii au fost condamnați la moarte”, a explicat biroul lui Netayahu.

„El i-a spus omologului polonez că denaturarea adevprului privitor la Polonia nu poate fi corectată printr-o altă denaturare”.

În același timp, purtătoarea de cuvânt a guvernului polonez, Joanna Kopcinsk, a spus că acele comentarii ale lui Morawiecki de la Munchen „nu au fost în niciun caz menite să nege Holocaustul sau să arunce răspunderea pe umerii victimelor evreiești, pentru ceea ce a fost un genocid al nemților naziști”.

Noua lege poloneză

Legea prevede că „oricine acuză, public sau împotriva evidențelor, că națiunea poloneză sau statul polonez este responsabil sau complice al crimelor naziste ale celui de-al Treilea Reich german...va fi amendat sau pedepsit cu închisoare de până la trei ani”.

Polonia a obiectat de multă vreme față de folosirea unor fraze precum „lagărele poloneze ale morții”, care ar sugera că statul polonez ar avea vreo răspundere pentru astfel de lagăre, cum a fost cel de la Auschwitz. Lagărele au fost construite și operate de Germania nazistă, care a invadat Polonia în 1939.

Israelienii au fost furioși din cauza acestei legi, pe care Netanyahu a descris-o drept „o tentativă de a rescrie istoria și de a nega Holocaustul”.