Sute de români cu boala Lyme în 2010. Aflaţi ce judeţe sunt "rezervoare" de căpuşe

Peste 560 de români au fost anul trecut suspectaţi că suferă de boala Lyme, afecţiune care se transmite prin înţepătura căpuşelor, arată date centralizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile.

Din cazurile suspecte, au fost confirmate de analize aproape jumătate, în 15 la sută din situaţii medicii au stabilit că acestea au fost probabile (trecuse prea mult timp de la apariţia primelor semne, rezultatele analizelor nemaifiind relevante), iar în aproape 40% s-a infirmat suspiciunea. Cluj, Sibiu, Botoşani, printre judeţele care au focare În România, există câteva zone recunoscute ca endemice în ceea ce priveşte boala Lyme. Este vorba despre judeţele Cluj, Arad, Sibiu, Neamţ, Botoşani, unde de altfel au fost depistate şi cele mai multe cazuri anul trecut. Tot în 2010, au fost depistate multe cazuri şi în Satu Mare, Iaşi, Harghita, Bacău.

Urticaria circulară, primul semn de infecţie

Boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe. Primul semn al infecţiei este de obicei o urticarie circulară, denumita eritem migrator, care apare în 1-2 săptămâni de la momentul producerii înţepăturii, dar poate apărea şi la 30 de zile după muşcătura capuşei. Alte semne de infectare sunt umflarea ganglionilor limfatici de lângă locul înţepăturii de căpuşă, dureri în tot corpul, cefalee sau febră. Dacă aveţi astfel de simptome, mergeţi imediat la medic (preferabil spital de boli infecţioase).

Pentru a preveni boala Lyme, evitaţi pe cât posibil contactul cu solul, frunzele şi vegetaţia, mai ales în lunile mai, iunie şi iulie, când capuşele nu sunt încă mature şi sunt greu de observat.