Sute de oameni la lansarea "Orbitor"-ului lui Cartarescu

Scriitorul Mircea Cartarescu si-a lansat ieri la Libraria Humanitas Kretzulescu cartea "Orbitor. Aripa dreapta".

Cel de-al treilea volum din proiectul de roman cu 1.400 de pagini, dupa „Aripa stanga” si „Corpul”, la care autorul a lucrat 14 ani, a adunat atatia cititori la lansare, incat unii au ramas afara din librarie, printre coloanele dintre cladire si Biserica Kretzulescu.

Cu un sfert de ora inainte sa soseasca protagonistul serii, criticul literar Dan C. Mihailescu si filosoful Mihail Sora se aflau deja in multimea care astepta printre rafturile cu carti.

Cand a sosit la librarie impreuna cu sotia sa, Ioana Nicolaie, foarte punctual, exact la ora anuntata pentru lansare, 17.00, autorul „Orbitor”-ului a reusit cu greu sa intre. Intre timp, aparusera in public si alte personalitati culturale, precum Mircea Mihaies si Vlad Zografi.

„Un paradis al lecturii”

„Evenimentul editorial al anului 2007” si „evenimentul prozei romanesti din ultimele decenii”, asa numea cartea lansata Lidia Bodea, de la Editura Humanitas, care a publicat „Orbitor. Aripa stanga”.

Ea a povestit ca Mircea Cartarescu si-a adus in primavara la editura caietele care contineau volumul. Asa au putut afla si cititorii ca autorul isi scrie textele de mana.

Mai tarziu, Gabriel Liiceanu, directorul editurii, isi amintea ca in 1996 Cartarescu venise la el cu un proiect care l-a uimit: avea deja fixati si anii in care autorul avea sa termine de scris fiecare volum. „Un profesionalism cum nu gasesti usor in istoria noastra”, il caracteriza Liiceanu pe autorul „Orbitor”-ului.

Printre meritele celor trei volume scrise de Cartarescu, directorul Editurii Humanitas il numea si pe acela: „Bucurestiul a capatat demnitate mondiala prin Orbitor”.

Trilogia, „misiunea unei femei gravide” Lidia Bodea a preferat sa vorbeasca despre efectul pe care aceasta carte il are asupra cititorilor: „Te obliga sa-ti asumi tot ce s-a intamplat in proza de pana acum, e un paradis al lecturii. Cartarescu o numeste carte ilizibila mereu pentru ca nu trebuie citita, ci traita”. Dandu-i dreptate, autorul explica: „Nu se poate citi cartea asa cum nu poti citi o piatra sau un nor. Prin ea nu descifrati mintea mea, ci propria dumneavoastra personalitate”.

Cartarescu a vorbit cu modestie despre cartea care-i incheie cel mai ambitios proiect literar. El a comparat scrierea „Orbitor”-ului cu misiunea unei femei gravide, astfel ca singurele merite pe care si le recunoaste sunt acelea ca a fost rabdator, minutios si calm.

Scriitorul a precizat si ca a avut norocul sa primeasca bursa la Academie Schloss Solitude din Stuttgart, care i-a dat timp sa-si incheie opera.