Sute de latino-americani sunt evacuați din Ucraina

Sursa foto: Arhiva EVZ

Chile și Uruguay nu au ambasade în Ucraina, așa că au fost nevoite să recurgă la eforturile reprezentanților din țările vecine, precum Polonia și România.

Sute de cetățeni latino-americani au fost evacuați din Ucraina, de la începutul conflictului armat cu Rusia, alții așteaptă asistență, unii au decis să rămână, iar alții s-au deplasat singuri de zonele de război, au informat marți guvernele lor.

Unii dintre latino-americanii care locuiau în Ucraina la izbucnirea războiului au fost evacuați de guvernele lor, pe uscat și pe calea aerului, prin colaborarea cancelariilor și ambasadelor lor de la Kiev și din mai multe capitale învecinate.

Alte state, precum Argentina, Brazilia și Peru, au organizat operațiuni speciale cu vehicule oficiale și avioane militare pentru a-și transporta cetățenii proprii și chiar cetățenii din alte țări din America Latină care au putut să se alăture.

În Ucraina erau circa 500 de brazilieni, potrivit guvernului, dintre care circa 80 au părăsit deja țara, în special prin Polonia și România, alți o sută aflându-se încă pe pământ ucrainean.

Un total de 83 de argentinieni locuiesc în Ucraina și alți 20 erau temporar acolo la începutul invaziei ruse, a declarat Ministerul de Externe, care a evacuat cinci cupluri.

Un total de 49 de chilieni și familiile lor au reședința în Ucraina, înregistrați la consulatul chilian din Polonia, deoarece țara nu are ambasadă la Kiev.

Între timp, președintele (mexican) Andrés López Obrador a declarat că un avion al Forțelor Aeriene mexicane a sosit luni în România pentru a evacua mexicanii rezidenți în Ucraina, de îndată ce sunt condiții. Potrivit Ministerului de Externe, înainte de invazie erau înregistrați 225 de mexicani, împreună cu familiile lor.

În Ucraina sunt 222 de columbieni, iar până duminică 76 au părăsit țara, a spus Ministerul de Externe. Dintre cei 320 de peruani rezidenți în țară, cel puțin 196 vor fi evacuați „oricând la granița cu Polonia”, a informat guvernul.

Cei nouă uruguayeni înregistrați în Ucraina au părăsit deja țara prin Polonia și R.Moldova, deși guvernul nu exclude să fie mai mulți. Între timp, Ministerul de Externe din Guatemala a raportat prezența a 10 guatemalezi în Ucraina și doar unul a cerut să fie evacuat.

Nicaragua a raportat că sunt 19 nicaraguani care locuiesc în Ucraina de ani de zile, mulți dintre ei naturalizați, și că investighează situația altor 28 care au statut de rezident legal. La rândul său, Costa Rica a stabilit contact cu patru grupuri familiale, care însumează 15 persoane, iar Panama a raportat că cei șase cetățeni ai săi contactați în Ucraina „sunt bine și în afara pericolului”.