Evenimentul Zilei > EVZ Special > Sute de dosare secrete ale Serviciilor au fost pierdute! Prim-adjunctul directorului SRI, țapul ispășitor. VIDEO
VIDEO

Sute de dosare secrete ale Serviciilor au fost pierdute! Prim-adjunctul directorului SRI, țapul ispășitor. VIDEO

Comuna Berevoiești avea să devină simbol haosului și incompetenței care marca începutul Serviciului Român de Informații.

În seara zilei de 22 iunie 1990,  la doar câteva zile de la mineriada care a îngrozit bucureștenii, un camion militar având escorta unui transport special, își făcea apariția pe un drum forestier de pe Valea Brătioara, la nord de comuna Berevoiești.

Materialul VIDEO vă prezintă o întâmplare incredibilă.

Camionul conține 82 de saci plin cu documente și dosare secrete din arhiva fostei Securități, dar și unele mai noi elaborate de Serviciul Român de Informații în 1990. Transportul era însoțit de colonelul SRI Bordeianu care primise ordinul de distrugerea documentelor de la prim-adjunctul directorului SRI generalul Mihail Stan. Decedat recent, acesta a luat secretul operațiunii cu el.

Inițial sacii trebuiau topiți la fabrica de hârtie din Scăieni, Prahova așa cum se proceda de obicei. Numai că directorul fabricii sătul de asemenea misiuni periculoase l-a refuzat. Ideea care i-a venit colonelului Bordeanu avea să dovedească început un mare scandal din primele luni de existență ale Serviciului de Informații condus de Virgil Măgureanu. Sacii vor fi aruncați într-o râpă și acoperiți cu pământ. Descoperirea lor și publicarea documentelor în România Liberă va fi cutremurul care va duce la demisia generalului Mihail Stan, scos țap ispășitor de Virgil Măgureanu.

Noi dovezi ne arată că generalul SRI Mihail Stan a fost sacrificat de Virgil Măgureanu pentru a da satisfacție comisiei parlamentare de anchetă și opiniei publice.

Cea mai mare revistă de istorie din Europa, Evenimentul Istoric, este începând de astăzi la toate punctele de difuzare a presei cu noul număr. Descoperă în exclusivitate documente inedite ce atestă faptul că Arsenia Boca a fost urmarit timp de 42 de ani de Securitate.
Un alt subiect interesant este si cel care ilustrează Iadul din spitalele de psihiatrie comuniste. Constantin Bălăceanu Stolnici, în vârstă de 97 de ani, om de știință român, medic neurolog și membru al Academiei Române este ultimul reprezentant al aristocrației românești. Urmând calea neurologiei încă de tânăr, acesta a avut posibilitatea de a lucra și alături de medici psihiatri în timpul regimului comunist.
Publicat in categoriile: EVZ Special, Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: