Evenimentul Zilei > Social > Sute de copii din România, internați în spital cu COVID-19. Se suplimentează echipamentele de la ATI
Sute de copii din România, internați în spital cu COVID-19. Se suplimentează echipamentele de la ATI

Sute de copii din România, internați în spital cu COVID-19. Se suplimentează echipamentele de la ATI

România e lider european la numărul de decese cauzate de COVID-19. Cazurile de infectări cresc zilnic, iar incidența în Capitala țării a ajuns la 15, 83 la mia de locuitori. Nu doar adulții sunt afectați, însă. Tulpina virală Delta face victime și printre copii. Vineri, 15 octombrie, în spitalele din țară sunt internați sute de copii infectați și zeci dintre aceștia primesc îngrijiri de specialitate în secțiile de Terapie Intensivă.

Sute de copii internați cu COVID-19

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit, vineri, 15 octombrie, la sediul DSU, despre situația epidemiologică din România. Potrivit medicului, în prezent, 404 copii sunt internați cu COVID-19 în spitalele din țară. Dintre aceștia, 38 primesc îngrijiri în secțiile ATI.

Valul patru al pandemiei COVID-19 face tot mai multe victime, iar unitățile medicale sunt copleșite de infectați. Șeful DSU a anunțat suplimentarea echipamentelor necesare în spitale pentru asigurarea îngrijirii bolnavilor aflați în stare critică.

Aproape 400 de ventilatoare de la Unifarm vor ajunge la spitale

„396 de ventilatoare din depozitele Unifarm vor fi transferate de urgență, gratuit, către Departamentul pentru Situații de Urgență, de unde vor ajunge în spitale”, a anunțat Raed Arafat. Poziția oficialului vine în contextul informațiilor potrivit cărora sute de ventilatoare și zeci de milioane de măști și echipamente medicale în valoare de 650 de milioane de lei au rămas blocate în depozitele Unifarm.

Întrebat dacă știa despre situația de la Unifarm, Raed Arafat a declarat: „Aceste stocuri au avut foarte multe povești, știm foarte bine și știați foarte bine. Ele au fost o vreme investigate, a fost sechestru pe ele. Ele inițial ar fi trebuit să fie vândute spitalelor, au fost achiziționate pe baza unui credit luat de Guvern. Urmează în perioada următoare să vedem care este soluția optimă. În acest moment, în care am epuizat stocurile, era normal să apelăm la această soluție”.

Peste 5.000 de flacoane Tocilizumab vor fi livrate în România

În ultima perioadă, numărul ambulanțelor din municipiul București a fost suplimentat cu aproximativ 30-40%, potrivit șefului DSU, care a precizat un procent asemănător a creșterii testării.

Firma producătoare Roche a anunțat, vineri, Ministerul Sănătății că va livra în România 5.670 de flacoane de Tocilizumab, medicament pe care autoritățile nu au reușit să îl achiziționeze prin Mecanismul european de protecție civilă, potrivit lui Raed Arafat.

„Spitalele de Primiri Urgențe vor deveni mici secții de Terapie Intensivă. Numărul ambulanțelor din București a fost suplimentat semnificativ în ultima perioadă, cu aproximativ 30-40%, inclusiv pentru testări.

România a primit aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, de la Italia, după activarea mecanismului.

În privința introducerii certificatului verde, acestă măsură nu este încă decisă, ci se află la nivel de discuții”, a mai precizat șeful DSU.