SUSPENDAREA deciziei de REVOCARE din DNA a procurorului Mihaela Iorga se JUDECĂ joi

Magistrații Curții de Apel București judecă joi solicitarea procurorului Mihaela Moraru Iorga de suspendare a ordinului de revocare din Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Mihaela Moraru Iorga, revocată din DNA de către Laura Coduta Kovesi, a atacat dispoziția șefei DNA la Secția Contencios Administrativ a Curții de Apel București, cerând suspendarea acelui ordin. Contestația procurorului Iorga are termen de judecată joi, potrivit news.ro.

 

În 5 iulie, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruta Kovesi, a semnat revocarea procurorilor Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga de la DNA, după ce au fost audiați în Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar aceasta a avizat revocarea, conform solicitarii adresate de către șefa DNA.

 

Lui Moraru Iorga i s-a reproșat că nu a înregistrat un denunț conform procedurilor legale, iar lui Doru Tulus că a soluționat dosare în care era implicată o persoana cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparțialitatea.

 

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Tulus si Marin Nicolae au sesizat Inspectia Judiciară, acuzând că procurorul șef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei sedinte a DNA, facând presiuni asupra procurorilor și solicitand teste cu detectorul de minciuni. De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM, în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea catre vulnerabilizarea procurorilor.

 

Procurorul Mihaela Moraru Iorga declara că tensiunea dintre ea și procurorul șef a apărut din cauza faptului că a refuzat sa dea curs unor solicitari, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut ca Elena Udrea să fie reținută, însă ea a impus măsura controlului judiciar.

 

Iorga susține că decizia controlului judiciar în cazul Udrea a fost una corectă.

 

Întrebată dacă Kovesi i-a cerut direct reținerea Elenei Udrea, procurorul a spus că șefa DNA nu cerea niciodată în mod direct, ci "intervenea prin procurorul șef adjunct". Ea a mai vorbit despre un caz în care "presiunea" a fost de prelungire a măsurii de arest preventiv, deși acest lucru nu se impunea.