Evenimentul Zilei > Actualitate > Suspendarea circulației tramvaiului 41 a declanșat un război între Firea și Bode
Suspendarea circulației tramvaiului 41 a declanșat un război între Firea și Bode

Suspendarea circulației tramvaiului 41 a declanșat un război între Firea și Bode

O situație care implică metroul din Drumul Taberei a creat polemică.

Un nou motiv de dispută între Gabriela Firea, primarul Capitalei, și Lucian Bode, ministrul Transportuilor. Subiectul este unul fierbinte și vizează suspendarea circulației tramvaiului 41. Edilul Bucureștiului nu ar fi fost de acord cu solicitarea celot de la Transporturi și din această cauză metorul din Drumul Taberei nu poate fi finalizat.

Antreprenorii Asocierii care lucrează la M5 au cerut sprijin de mai mult ori de la Primăria Municipiului Bucureşti, în speţă Societăţii de Transport Bucureşti (STB), pentru finalizarea lucrărilor pasajului pietonal de la staţia Parc Drumul Taberei. În acest sens, Asocierea Astaldi – FCC a cerut întreruperea circulaţiei Liniei 41, pentru 10 zile, la intersecţia strada Braşov cu B-dul Drumul Taberei, susțin cei de la Ministerul Transporturilor.

„Deşi, în primă fază, Primăria Bucureşti, prin STB, a comunicat antreprenorilor ca şi soluţie trimestrul IV al acestui an, ulterior au revenit asupra termenului, pentru ca în final să comunice ca termen tot trimestrul IV. Inconsecvenţa administraţiei publice locale îi costă pe bucureşteni”, afirmă oficialii de la MTIC.

Şedinţele de lucru organizate la Primăria Bucureşti, la care au luat parte toţi actorii importanţi ai acestei lucrări (Astaldi – FCC, Metrorex, Societatea de Transport Bucureşti, Direcţia Transporturi din PMB, consultantul şi subantreprenorii executanţi) s-au lovit „de lipsa de înţelegere şi de reaua-voinţă a reprezentanţilor Primăriei Generale”, spun reprezentanții Ministerului Transporturilor.

„Toţi factorii implicaţi în realizarea acestui important obiectiv pentru Bucureşti şi bucureşteni trebuie să înţeleagă necesitatea finalizării acestuia, dar şi beneficiile pe care le va produce noua magistrală de metrou din Drumul Taberei. Doamna primar general, dacă este primarul întregului Bucureşti, trebuie să participe activ la finalizarea noii magistrale şi nu să meargă pe şantierele obiectivelor de investiţii care nu intră în atribuţiile domniei sale.

Ştiu că doamna primar general se află în plină campanie electorală şi ar fi trebuit ca această lucrare să fie una prioritară pentru administraţia pe care încă o conduce şi să se implice activ pentru locuitorii zonei. Acest obiectiv, deja foarte mult întârziat, reprezintă o prioritate pentru ministerul pe care îl conduc şi de aceea am şi făcut apel public la dialog”, a tunat Lucian Bode, care a mai spus:

„O anunţ, şi pe această cale, pe doamna Firea că lucrările pentru finalizarea acestei magistrale merg înainte, cu sau fără sprijinul dânsei, şi că darea în trafic a metroului, cu călători, se va face conform ultimelor termene asumate de către cei implicaţi. Interesul cetăţenilor Bucureştiului este pentru mine mult mai important decât campania electorală în care se află unii sau alţii.”

În replică, Gabriela Firea a afirmat: „STB SA nu poate fi învinuită pentru întârzierea lucrărilor la metrou, iar încercarea de a pasa vina pentru nefinalizarea acestora de către Metrorex ascunde propria incompetență.

Metrorex a solicitat STB să suspende timp de 10 zile circulația tramvaiului pe linia 41, pentru a realiza unele lucrări la suprafață. Solicitarea poate fi onorată de STB în luna octombrie, atunci când are loc recepția pentru un nou lot de autobuze hibrid achiziţionate de Primăria Capitalei. Demersul pentru suspendarea liniei de tramvai presupune alocarea a minim 42 de autobuze, ținând cont că este vorba despre o linie foarte solicitată, cu o capacitate de transport de aproximativ 200.000 de călători zilnic.

În contextul pandemiei de coronavirus întregul parc circulant al STB SA este scos în traseu, astfel încât să ofere posibilitatea călătorilor să respecte distanţarea fizică.

Mai mult, din informațiile comunicate de Metrorex reiese foarte clar că metroul poate fi pus în funcțiune pe noua magistrală și fără a întrerupe circulația tramvaielor pe linia 41.

Reamintim faptul că Metrorex nu a dat curs solicitării noastre de a ne sincroniza lucrările ce ar afecta circulația tramvaiului pe linia 41, pentru a reduce la maxim disconfortul celor care folosesc acest mijloc de transport”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.