Suspans cu George Arion. Publicațile Flacăra. Umbrele din Ada Kaleh

Suspans cu George Arion. Publicațile Flacăra. Umbrele din Ada Kaleh

În anii ’60 era la modă un cântec interpretat de Gigi Marga: „Ada Kaleh”. Îl auzeai de dimineața până seara. La vârsta mea deatunci nu-mi închipuiam că peste mai multe decenii insula care astăzi nu mai există va fi o sursă de inspirație pentru o carte de-a mea.

O porțiune de uscat în mijlocul Dunării, în apropiere de Orșova, cu o istorie zbuciumată încă din vechime. Un tărâm al legendelor, printre care cea mai cunoscută spune povestea de iubire dintre preafrumoasa Aiseh și pescarul Dragomir. Un petec de pământ cu un destin tragic, el dispărând sub apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier. Ar fi putut fi el salvat, așa cum egiptenii și-au salvat grandioasele monumente de la Abu Simbe?l E una dintre întrebările pe care și le pun eroii acestei narațiuni.

Dar miza autorului n-a fost aceea de a afla un răspuns la această problemă. „Umbrele din Ada Kaleh”, cel de-al șaptelea roman al meu care îl are ca protagonist pe jurnalistul Andrei Mladin, ne introduce în atmosfera când sumbră, când de basm a acestei așezări condamnate la dispariție. Sunt evocate scene din trecut, sunt descrise casele pitorești de acolo, obiceiurile și ocupațiile locuitorilor, modul în care se îmbrăcau și cum rezistau în confruntarea cu vitregiile vremurilor. Desigur, fiind o ficțiune, nu e vorba de o reconstituire fidelă a vieții de pe acel meleag acum uitat. Împreună cu Ava Noureanu, o colegă de breaslă, Andrei Mladin pornește într-o aventură periculoasă – aceea a descifrării unui mister legat de soarta unor tineri deținuți aruncați într-o hrubă de pe insulă. Cei doi își periclitează viețile în investigațiile lor, chestionează martori din țară și din străinătate, ajung să stabilească relații surprinzătoare între ce li s-a întâmplat celor închiși și evenimente de pe șantierul Bumbești-Livezeni.

Adevărul pe care îl descoperă este cutremurător și dezvăluie orori pe care le-au trăit semeni de-ai noștri sub regimul opresiv înlăturat în ’89. În același timp, Andrei Mladin cunoaște angoasele provocate de o întrebare chinuitoare: este el vinovat de moartea unui necunoscut? De aceea el pornește într-o incursiune temerară – aceea de a-și rememora primii ani de viață, convins că amintirile deatunci îi vor oferi dezlegarea enigmei. Frământările lui sporesc dramatismul cărții. Romanul „Umbrele din Ada Kaleh” va fi lansat săptămâna viitoare la „Gaudeamus”.

Ne puteți urmări și pe Google News