Apropiaţi de PSD, vicepremierul Daniel Chiţoiu şi ministrul de Interne Radu Stroe vor ca la europarlamentare PSD şi PNL să meargă împreună. Crin Antonescu nici nu vrea să audă.
Vicepremierul Daniel Chiţoiu şi ministrul de Interne, Radu Stroe, nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu şeful lor pe linie de partid, Crin Antonescu, cel puţin în privinţa alegerilor europarlamentare.
Surse din PNL au declarat, pentru EVZ, că Stroe şi Chiţoiu doresc ca liberalii să candideze pe liste comune cu social-democraţii la alegerile europarlamentare, în timp ce Crin Antonescu vrea ca PNL să meargă pe liste proprii. Interesant este faptul că, la mijlocul lunii decembrie, inclusiv preşedintele PSD, Victor Ponta, a lansat public ideea că PNL ar dori liste comune pentru europarlamentare, numai pentru a fi imediat contrazis de omologul său liberal, Crin Antonescu.
"PNL-ului nu-i surâde o participare pe liste comune dintr- un motiv special. Noi avem o bătălie de imagine pe dreapta", a explicat Antonescu. Presiuni pentru amnistie În acest context, deputatul PNL Ludovic Orban a afirmat, la Digi 24, că există o "presiune sistematică" asupra liberalilor pentru a aproba controversata lege a amnistiei. Potrivit surselor EVZ, aceste presiuni au fost făcute asupra liberalilor de către toţi liderii importanţi ai PSD, în frunte cu şeful senatorilor PSD, Ilie Sârbu. Liberalilor li s-ar fi promis că se vor afla pe liste comune cu PSD dacă susţin legea amnistiei. Invitat şi la emisiunea "Bună seara, România", de pe B1 TV, deputatul PNL a declarat, miercuri seară, că în PNL nu s-a luat încă decizia ruperii de PSD, dar că, în opinia sa, acest lucru se va întâmpla înainte de alegerile europarlamentare.
Ieri, aceştia au dezavuat public existenţa unei astfel de negocieri. "PNL respinge orice formă legislativă care ar putea ridica suspiciuni de favorizare a unor categorii de persoane şi demnitari", se arată într-un comunicat de presă transmis de liderul deputaţilor PNL, George Scutaru. Chiţoiu, criticat pentru apropierea de PSD Şi în trecut, vicepremierului Daniel Chiţoiu i s-a reproşat de către colegii de partid că este prea apropiat de Victor Ponta. Controlând Finanţele, puterea sa asupra miniştrilor liberali şi a baronilor locali ai partidului este semnificativă.
De aceea, de fiecare dată când Crin Antonescu a pus problema ieşirii PNL de la guvernare, Chiţoiu a fost cel care s-a opus. Ultimul episod de acest gen s-a consumat în decembrie, când PSD a boicotat votul din Parlament în cazul numirii lui Rareş Bogdan la şefia TVR.