Evenimentul Zilei > Politica > SURSE. Capcană pentru Dacian Cioloș! Întâlnirea de astăzi cu PNL și UDMR, primul pas spre eșec
SURSE. Capcană pentru Dacian Cioloș! Întâlnirea de astăzi cu PNL și UDMR, primul pas spre eșec

SURSE. Capcană pentru Dacian Cioloș! Întâlnirea de astăzi cu PNL și UDMR, primul pas spre eșec

Dacian Cioloș se întâlnește cu Florin Cîțu. Nu într-un bar, așa cum lipsit de umor sugera Cioloș, ci la sediul PNL. Preconizez o întâlnire scurtă de 20 de minute. Din care nu se va înțelege nimic. Pentru că nu se va negocia nimic.

Astăzi urmează să se întâlnească Dacian Cioloș cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian. Liderii formațiunilor care au susținut guvernul Cîțu. Alături de USR PLUS, până când USR a votat o moțiune de cenzură scrisă de PSD. Ceea ce trebuie spus din start este că această întâlnire nu este o negociere, ci doar o întâlnire.

Nu participă alți politicieni, ci doar liderii politici. De ce? Pentru că, în primul rând, rănile nu s-au cicatrizat. Scriam ieri că, de altfel, votul la moțiunea de cenzură  ”a fost anunţat printr-un concurs de atacuri din partea liderilor USR, care mai de care mai colorate. De la satrap (folosit de Cătălin Drulă) la pseudolider (adoptat de Stelian Ion), de la terminat politic (Drulă) la mai rău decât Dragnea (Dan Barna), Florin Cîţu a trecut prin furcile caudine useriste, doar pentru a ajunge la acest moment în care USR vrea să negocieze cu el”. Un Oktoberfest al jignirilor. Cum să uiți un asmenea festival?

Întrebarea este dacă Florin Cîțu mai vrea să negocieze cu Dacian Cioloș. Sau, ca să mergem și mai în profunzime, dacă parlamentarii PNL mai vor să meargă alături de USR PLUS. Eu cred că nu. Același raționament se aplică și UDMR, care prin Kelemen Hunor a explicat răspicat că nu va merge pe mâna lui Dacian Cioloș: „Vom asculta cu atenție propunerea președintelui USR: programul de guvernare, strategia propusă pentru atingerea obiectivelor asumate în programul de guvernare, dar şi componența noului cabinet, după care vom decide despre sprijinirea noului guvern. Refacerea coaliției este posibilă numai dacă toți care au fost prezenți la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică: PNL, UDMR și grupul minorităților naționale”, spune președintele UDMR.

Când va ieși de la negociere, pardon, de la întâlnire, Dacian Cioloș va putea să-și aducă aminte cuvintele memorabile folosite de Cătălin Drulă: ”Pleci cu capul sus. Din cauza unui zero politic aflat la termenul de expirare”. Numai că de această dată s-ar putea ca Dacian Cioloș să înțeleagă că limbajul de activist neomarxist are mult mai multe tăișuri și se aplică tuturor. Inclusiv celor care votează împotriva unui guvern, pentru ca după numai două săptămâni să le ceară voturile și încrederea. Aidoma bărbatului care și-a bătut nevasta, iar acum îi cere să se împace.

Așa că rămâne doar întrebarea ce va face PSD? Va susține un guvern condus de Dacian Cioloș? Așa ar fi civilizat. Că doar useriștii le-au votat moțiunea…