Surpriză la Oslo. Cine a luat Premiul Nobel pentru Pace. Nimeni nu se aștepta!

Surpriză la Oslo. Cine a luat Premiul Nobel pentru Pace. Nimeni nu se aștepta!

Comitetul Nobel a acordat premiul Nobel pentru Pace din 2020, Programului Alimentar Mondial al ONU.

Inițiativa a fost creată în 1961 și astăzi asigură hrană pentru peste 90 de milioane de oameni în fiecare an.

Programul a fost premiat „pentru eforturile sale de combatere a foametei, pentru contribuția sa la îmbunătățirea condițiilor pentru pace în zonele afectate de conflicte și pentru că a acționat pentru a împiedica transformarea foametei într-o a armă de război și conflict”, potrivit Comitetului Nobel.

Comitetul Nobel norvegian a subliniat, înainte de anunțarea câștigătorului, că nevoia de soluții multilaterale este „mai vizibilă ca niciodată”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul acesta au existat 318 de candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace. Printe nominalizați s-au aflat activitsta pentru mediu Greta Thunberg, precum și „locuitorii din Hong Kong”, NATO, Julian Assange, Chelsea Manning şi Edward Snowden, alte alegeri posibile fiind organizaţia Reporteri fără Frontiere, Angela Merkel şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Premii Nobel acordate până la data de 9 octombrie 2020

Luni, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice. Ei au primit reputata distincție, pentru anul 2020, drept recunoaștere a eforturilor lor pentru „descoperirea virusului hepatitei C".

Marți, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat britanicului Roger Penrose și echipe de cercetători germano-americane formată din Reinhard Genzel şi Andrea Ghez, pentru lucrări în domeniul astronomiei.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri cercetătoarei franceze Emmanuelle Charpentier și celei americane Jennifer Doudna , două geneticiene care au creat "foarfecele molecular" capabil să modifice genele umane, un avans considerat revoluționar.

Premiul Nobel pentru Literatură 2020 a fost câștigat de către poeta americană Louise Gluck, pentru pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”.

Care este suma acordată pentru fiecare premiu

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii recenţi.

Premiile în sine – constând într-o medalie şi o diplomă – urmează să fie înmânate pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru pace, organizată la Oslo, a fost mutată într-o sală mai mică şi s-a desfășurat cu un număr redus de invitaţi, potrivit agerpres.ro