Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a contestat decizia luată în mai 2019 de instanța supremă, care a retrimis la Secția Militară a Parchetului General dosarul Mineriadei din 1990.
În acest Dosar fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu, alături de alte persoane au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii.
„În cauza cunoscută generic sub denumirea 'Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990', la dată de 14 februarie, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (structura competență în acest moment) a declarat contestație împotriva Încheierii 192 pronunțată la 8 mai 2019 de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția penală, cu privire la inculpații: Iliescu Ion, Român Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil, Florescu Mugurel Cristian, Dumitrescu Emil, Ionescu Cazimir Benedict, Sârbu Adrian, Cozma Miron, Drella Matei, Burlec Plaies Cornel, Dobrinoiu Vasile, Peter Petre și Ghinescu Alexandru", se precizează în comunicatul remis marți de SIIJ.
Un judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, anul trecut, retrimiterea la Parchetul General a dosarului Mineriadei din 1990 în vederea refacerii rechizitoriului.
Judecătorul de camera preliminară a constatat nelegalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii militari și a dispus restituirea dosarului la Parchet.
Decizia nu a fost definitivă.
Procurorii militari susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piață Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care formă puterea politică la acel moment, scrie ziare.com.
zzz