Valeriu Stoica s-a retras la țară. Câți bani face din vinul pe care-l produce

Fostul ministru al Justiției s-a retras aproape complet din politică. El stă pe Domeniul Dobrușa, lângă Drăgășani, și are propria marcă de vinuri, distribuită în rețeaua HoReCa

La prima vedere, Valeriu si Cristiana Stoica nu păreau destinaţi a fi podgoreni. Ce să caute un avocat de succes, fost ministru, în vârful dealului, la vie?

Recolta a ajuns la 40.000 de sticle

„De pe dealul nostru se vede cel mai frumos lumea”, spune acum fostul demnitar. „Eu și soția mea am devenit pasionați de vin în 2007. După o vizită la Crama Știrbey – Drăgășani ne-am adus aminte că  soția a moștenit un domeniu acolo”. Este vorba de dealul Dobrușa. Acum Valeriu Stoica a devenit boier cu acte. Are proprpiul domeniu, Vila Dobrușa, cu conac, alb, în stil neoromânesc, 40 de hectare de vie și, de doi ani, vinuri pe care le vinde în sistem HoReCa (cu prețuri între 37 și 65 de lei). „Prima recoltă, 2010, a produs 10.000 de sticle de vinuri albe, iar următoarea va scoate, probabil, 40.000”, spune Stoica. Un calcul sumar arată venituri de circa 2 milioane de lei pe an. Însă și costurile au fost pe măsură, amortizarea investiției durând mai mulți ani.

Conac moștenit de la străbunica

Conacul a fost cumpărat de străbunica doamnei Stoica. Fostul ministru a adus aici un arhitect francez, care l-a restaurat şi a creat o cramă ultramodernă. Un alt francez, oenologul Ghislain Moritz este secretul vinurilor superbe pe care le produce Valeriu Stoica sub numele Avincis. Via e comparabilă cu unele celebre din Champagne, Castilia, Chile si Napa Valley, fiind expusă soarelui cât e ziua de lungă, având o umiditate perfectă, plus un sol din argile fine, prin care viţa de vie îşi poate întinde rădăcinile la peste 10 metri, pentru a atinge pânza freatică.