După incendiul din Colectiv şi instalarea Guvernului Cioloş, cu miniştri tehnocraţi din Bruxelles, încrederea românilor în Uniunea Europeană a înregistrat cea mai dramatică scădere din tot spaţiul european
Comisia Europeană a publicat rezultatele unui sondaj realizat în perioada 21-31 mai în statele membre UE. În ciuda faptului că noul Guvern instalat în România este format din „specialişti” aduşi din structurile Uniunii Europene, românii nu sunt mai optimişti cu privire la viitorul lor. Din contră, numărul românilor care cred că situaţia economică a ţării va fi mai bună în următorul an a scăzut cu 6%: dacă în noiembrie anul trecut, 32% dintre români erau optimişti cu privire la economia României, în mai 2016 procentul a scăzut la 26%.
Cei mai mulţi români (43%) cred că situaţia economică a ţării va rămâne neschimbată, în timp ce unul din patru români se aşteaptă ca situaţia să fie mai rea în următorul an.
Viitorul nu sună bine
Cele mai importante probleme ale ţării, au spus românii, sunt sănătatea şi asistenţa socială, şomajul şi creşterea preţurilor, potrivit cercetării. La nivel personal, românul este îngrijorat cel mai mult de creşterea preţurilor/ inflaţie, sănătate si pensii. Doar 20% dintre români consideră că situaţia economică a ţării este bună, în scădere cu cinci procente faţă de precedenta cercetare. Încrederea în Guvern a crescut, însă, cu un procent. Potrivit sondajului, 24% dintre români au încredere în Executiv, mai puţin faţă de media europeană de 27%.
Surpriza din România
Uniunea Europeană a încasat cea mai mare lovitură de imagine în România, potrivit cercetării. Din toamna anului trecut şi până acum, imaginea UE s-a degradat în 20 de state membre, cea mai gravă situaţie înregistrânduse în România. Imaginea UE a scăzut cu 15% în ochii românilor, coborând la un procent de 42%. De asemenea, cu 11% mai puţini români au încredere în Uniunea Europeană, nivelul coborând la 47%.
Sondajul mai indică faptul că românii nu cred că au un cuvânt de spus în Europa. Deşi 59% dintre români spun că se simt cetăţeni europeni, doar 41% simt că vocea lor contează în Uniunea Europeană.
Terorismul, preocupare majoră
Sondajul european a fost realizat după atentatele teroriste de la Bruxelles şi din Paris, aspect care se reflectă în atitudinea europenilor. Astfel, migraţia şi terorismul sunt principalele preocupări ale cetăţenilor din statele membre UE. În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii români, aceştia consideră că cele mai importante 3 probleme ale UE sunt terorismul, imigranţii şi crima, potrivit sondajului.
Europa, încotro?
Majoritatea europenilor vor ca Guvernele să aloce banii publici pentru a atrage şi a stimula investiţii private în UE, arată Eurobarometrul. Susţinerea pentru moneda euro a scăzut uşor. Dacă ideea uniunii monetare a câştigat teren în Austria şi în Letonia, trecerea la euro a înregistrat o scădere în susţinerea de care se bucura în Grecia şi în România.
Un memorandum discutat în Guvernul României arată că absorbţia fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020 este 0%. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat ulterior pe Facebook un document oficial al Comisiei Europene care arată că rata de absorbţie a fondurilor UE era, în mai 2016, pentru România, de 0,18% (57 milioane euro).