Supravieţuitorii guvernării PNL, schimbaţi cu forţa, între ei

RĂZBOI PE FUNCŢII, PLĂTIT DIN BANII NOŞTRI. Şefii ARR Iaşi şi Giurgiu au fost obligaţi să facă rocada pentru a fi determinaţi să renunţe la funcţii. Statul le-a plătit cazarea, diurnele, costurile de transport, într-un experiment absurd.

Reglările de conturi pentru posturile profitabile din instituţiile publice nu ţin cont de austeritate, scăderi de pensii şi salarii. Războiul e total în teritoriu, oamenii puterii nu cedează nicio palmă de pământ din ceea ce consideră că li se cuvine.

O nucă foarte greu de spart

La Iaşi, şeful Autorităţii Rutiere Române (ARR), Cristian Foia, le stă şefilor PDL ca un os în gât. A fost numit pe vremea liberalilor, dar a dat concurs pe post şi avea contract de manager, mandat cu responsabilităţi şi obligaţii.

După alegerile legislative din 2008, pierdute de PNL, ministerul l-a suspendat din funcţie, dar Foia a dat guvernul în judecată, a câştigat după câteva luni şi a fost reinstalat pe funcţie. Ba a fost recompensat şi cu salariile restante.

Dar războiul cu puterea n-a încetat nicio clipă. După alegerile prezidenţiale, din nou i s-a cerut să renunţe la scaunul de director ARR Iaşi. Dar Foia s-a împotrivit ca o nucă imposibil de spart. Neavând ce-i face, şefii de la Bucureşti au recurs la o măsură disperată, asemănătoare deportărilor în Bărăgan de pe vremea lui Gheorghiu- Dej: în martie, anul acesta, i-au cerut lui Cristian Foia să se mute pentru 60 de zile la Giurgiu, un fel de detaşare pe motive disciplinare.

Dat afară pentru că a vorbit

Oraşul de pe malul Dunării, aflat la peste 500 km de Iaşi, n-a fost ales întâmplător. La ARR Giurgiu situaţia este în oglindă cu cea din capitala Moldovei. Directorul Alexandru Peicea a fost numit tot pe vremea lui Tăriceanu, a dat concurs pe post, apoi a fost suspendat de noua putere, a dat-o în judecată, a câştigat procesul şi justiţia l-a reaşezat pe funcţie.

Rocada dintre Iaşi şi Giurgiu avea astfel rolul de a-i măcina nervos pe cei doi venetici, veritabili supravieţuitori ai unei lumi dispărute. Disciplinat, Alexandru Peicea, de la Giurgiu, s-a prezentat la postul din Iaşi. Conform legii, statul român i-a plătit cazarea la un hotel de trei stele, diurna pe zi şi benzina de drum.

În plină austeritate, experimentul guvernanţilor i-a costat pe contribuabili aproape 10.000 de lei: 9.000 de lei hotelul, 800 de lei diurne decontate şi 150 de lei transportul. Naiv, Peicea a prezentat sumele "Ziarului de Iaşi", care l-a luat la întrebări. Era în a 45-a zi de detaşare la Iaşi. A doua zi, şefii de la Bucureşti l-au suspendat din funcţie sub motivul că a divulgat informaţii presei fără să aibă asemenea atribuţii.

L-au chemat la Bucureşti: "Demisionezi?"

Povestirea lui Peicea e desprinsă din Kafka: "M-au tocat psihic. Rocada între mine şi Foia a avut rolul de-a ne face să renunţăm la post. M-au anunţat să plec la Iaşi a doua zi după ce fusesem reînvestit pe funcţie la Giurgiu, prin hotărâre judecătorească. Nici măcar o zi nu m-au lăsat să stau liniştit. Apoi mi-au deschis o cercetare disciplinară de 30 de zile, aducându- mi tot felul de acuze nefondate, absurde.

Pe 3 iunie mi-au desfăcut contractul de muncă pe motivul că am dat informaţii despre delegarea la Iaşi. Am rămas fără serviciu din cauza presiunilor politice. Cea mai bună dovadă este că, în cele 45 de zile cât am stat la Iaşi, m-au chemat de două ori la Bucureşti şi m-au întrebat direct: «Te-ai hotărât, îţi dai demisia sau nu?»".

Noul director, şef al PDL Tineret

Alexandru Peicea a dat din nou ministerul în judecată, iar o eventuală sentinţă favorabilă va fi suportată tot din buzunarul contribuabililor. Între timp, Cristian Foia a fentat deplasarea la Giurgiu. Şi-a luat concediu medical 20 de zile, iar apoi n-a mai apucat să plece în exil pentru că l-au suspendat şi pe el din funcţie.

Acum e din nou pe liber, deşi motivele sunt încă neclare, pentru că nimeni din ARR nu are voie să spună nimic presei. "Nu vreau să comentez nimic. Orice informaţii le obţineţi de la Biroul de presă al Autorităţii Rutiere", a fost răspunsul precaut al lui Foia, care nu vrea să comită nicio greşeală în perspectiva unui nou proces cu ARR. Iar răspunsul de la Biroul de Presă nu ne-a parvenit până la închiderea ediţiei.

Acum, la ARR Iaşi a fost numit cu delegare un tânăr numit Marian Uscatu, întâmplător şeful organizaţiei de tineret a PDL Iaşi. "Cât am stat şase săptămâni la Iaşi, lui Uscatu i-am făcut raport de indisciplină pentru că venea în fiecare zi la 8.30 şi pleca de la serviciu la 14.30. Şi tocmai pe el l-au pus director", comentează cu amărăciune Alexandru Peicea.

PROCESE FĂRĂ NUMĂR

Concediaţii au câştigat pe linie în justiţie

Paul Kmen (fostul manager al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Iaşi, înlocuit cu directorul coordonator Vasile Dumitriu), Valerian Sălăvăstru (fostul manager al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi, înlocuit cu directorul coordonator Radu Negrescu) şi George Albulescu (fostul manager al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, înlocuit cu directorul coordonator Iulian Tărăboanţă) s-au judecat toţi pentru suspendarea, respectiv anularea ordinului prin care au fost demişi.

Paul Kmen şi Valerian Sălăvăstru au obţinut câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizie irevocabilă, pe 9 aprilie, respectiv pe 19 mai, iar George Albulescu a câştigat şi el procesul de anulare a actului de demitere prin decizia irevocabilă de pe 10 iunie.

COMENTARIUL UNUI PREFECT APOLITIC

"Partidul de guvernământ are nevoie de oameni loiali"

Prins cu o castană fierbinte în palmă, prefectul de Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, a jucat rolul omului extrem de mirat de situaţia de la Protecţia Consumatorilor: "O să verific şi eu ce hotărâre judecătorească deţine domnul Valerian Sălăvăstru, din ce ştiu eu aceasta privea doar drepturile salariale restante pe o perioadă determinată. Nu mi se pare normal ca dumnealui să ia bani şi să stea acasă".

Tomaşeschi sugerează că Sălăvăstru ar trebui să accepte o funcţie inferioară în cadrul Comisariatului Regional. Cât priveşte situaţia şefilor ARR Iaşi, respectiv Giurgiu, prefectul ieşean este la fel de evaziv: "Rocada dintre cei doi ţine de resorturile interne ale ARR. Din punctul meu de vedere, toţi cei din instituţii trebuie să înţeleagă că nu i-a făcut mama lor directori. Partidului de guvernământ îi trebuie oameni loiali, nu cei care au militat în alte timpuri".

În urmă cu o lună, EVZ a solicitat o situaţie exactă a posturilor dublate în instituţiile publice la nivel naţional. În presa locală şi naţională au fost semnalate în ultimul an zeci de astfel de cazuri, însă purtătorul de cuvânt al guvernului, Ioana Muntean a declarat, la insistenţele EVZ, că nu deţine o statistică.

"Toţi cei din instituţii publice trebuie să înţeleagă că nu i-au făcut mamele lor directori." DRAGOMIR TOMAŞESCHI, prefect de Iaşi

ABSURDISTAN

La Protecţia Consumatorilor Iaşi, fostul director, ajuns indezirabil, este plătit cu 2.500 de lei lunar numai ca să stea acasă. El şi-a recâştigat funcţia în justiţie, ia salariu, dar nu e primit la serviciu

În timp ce Cristian Foia căuta pe hartă drumul spre Giurgiu, un alt şef de instituţie publică din Iaşi primea salariu de director numai ca să stea acasă. Valerian Sălăvăstru, director la Protecţia Consumatorilor Iaşi, alt supravieţuitor al guvernării PNL, este plătit şi la această oră cu 2.500 de lei net/lună însă nu i se dă voie să calce pe la serviciu.

Explicaţia: actuala putere a numit un alt director cu delegaţie, adică provizoriu, şi nu acceptă ca Sălăvăstru să-i strice socotelile.

Scamatorii cu denumirea postului

Valerian Sălăvăstru nu ia banii pentru că, întâmplător, are ochii albaştri, ci pentru că a obţinut în instanţă anularea ordinului de eliberare din funcţia de inspector-şef. Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) l-a repus pe statul de salarii, dar nu i-a dat postul înapoi motivând că acesta a fost restructurat.

Deşi e cam greu de înţeles, explicaţia oferită de ANPC ar fi următoarea: când Valerian Sălăvăstru a fost îndepărtat din funcţie, sucursala din Iaşi s-a schimbat din Inspectorat în Comisariat Regional, astfel că noul post de comisar-şef nu mai este identic cu cel de inspector-şef pe care îl avea fostul liberal. Cum postul nu mai există, nu mai au ce să-i ofere, deşi justiţia s-a pronunţat pentru repunerea sa în funcţie şi, culmea, i se plăteşte şi salariu.

Hărţuielile statului, suportate din buzunarul românilor

"Sunt plătit fără să muncesc. Am făcut plângere împotriva şefului ANPC, dosarul e la DNA Bucureşti, pentru că mi se dă un salariu fără să fiu primit la muncă", spune Valerian Sălăvăstru. Acesta demisionase din PNL, s-a înscris în UNPR, dar acum câteva zile a plecat şi de aici .

Din luna ianuarie 2010 a început ANPC să-i plătească lui Sălăvăstru salariul de director. Timp de trei luni au fost plătiţi doi directori pe acelaşi post, dar în martie interimarul Radu Negrescu a demisionat. Din martie până în prezent, funcţia de comisar-şef este liberă, fiind numit provizoriu un alt inspector, Maria Popa, care spune că nu ia bani în plus pentru noile atribuţii: "Am delegaţie pe şase luni, cu drept de semnătură".

Şi anul trecut s-a întâmplat la fel, timp de câteva luni, Sălăvăstru a fost în concediu medical, iar ANPC a plătit-o ca inspector-şef pe Irina Bulgariu, predecesoarea lui Negrescu.

Toată distracţia cu rotirea cadrelor după culoarea politică implică salarii restante, dublaj pe funcţii, despăgubiri, daune morale, toată nota de plată fiind achitată din bugetul statului, adică din buzunarele românilor. "Numai pe salarii restante am de luat vreo 20.000 de lei, nu am calculat şi cheltuielile de judecată şi daunele morale", explică Sălăvăstru.