Aleșii locali plănuiesc o supraimpozitare ca să îngrașe bugetele locale

Primarii vor să-și îmbogățească vistieria locală prin supraimpozitarea clădirilor neîngrijite. Pe lista aleșilor locali figurează inclusiv bisericile și clădirile Armatei.

În reuniunea de luni a Asociației Municipiilor din România, aleșii locali au vorbit cu oficialii din ministere despre stabilirea unei modalități de calcul al impozitului pe proprietate și cota din venitul global pe gospodărie (IVG) care revine fiecărei administrații publice.

Imobile neîngrijite

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a propus în ședință: „Am putea cere supraimpozitare de 500% pentru imobilele neîngrijite. O majorare pe care fiecare primărie să o poată aplica dacă dorește sau nu, inclusiv după criterii urbanistice”.

 

Statul ar trebui să plătească impozit

Cu o idee de extindere a impozitului a venit în ședință primarul Aradului, Gheorghe Falcă, de părere că „și Statul trebuie să plătească impozit”, astfel încât instituțiile centrale să poată să-și inventarieze proprietățile pentru „delimitarea clară a cladirilor rezidențiale de cele nerezidențiale”.

Întrebat de EVZ de ce dorește extinderea ariei de impozitare, Gheorghe Falcă a precizat că „în toate țările UE, statul, la fel ca și cetățenii, trebuie să plătească impozit pe proprietate”. „Eram la Asociația Municipiilor și le explicam (celor de la PSD – n.r.) cum va crește impozitul la cetățeni. (...) Să o luăm așa! Statul plătește energie electrică. Și dumneavoastră plătiți energie electrică. Dumneavoastră plătiți impozit pe proprietate. Întrebarea este: Statul plătește impozit pe proprietate?”, a completat Falcă.

 

De la Sfântu Petru în jos, toată lumea plătește impozite!

La aceași întâlnire, primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava, a venit cu propunerea ca Biserica şi Armata să plătească impozite ca orice alt contribuabil. „De la Sfântu Petru în jos, toată lumea răspunde. Și de la Sfântu Petru în jos toată lumea plătește impozite. De ce să nu plătească armata impozit, de ce să nu plătească judecătoria impozit? Biserica trebuie să plătească impozit”, a spus Hava.

 

Piatră de încercare

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Municipiilor, Robert Negoiţă, a ridicat problema finanţării proiectelor europene, după ce Guvernul a decis că primăriile ar trebui să ia credite de la bănci. „Nu avem legislație care să ne permită să luăm împrumuturi din Trezorerie, așa cum a fost în anii trecuți și ne-ați direcționat către bănci. Întârziem foarte mult proiectele”, a declarat primarul PSD al Sectorului 3, Robert Negoiță.