Suporterii francezi i-au făcut în toate felurile pe români: „Românii au venit la cerșit în Franța”, „Partida a fost anulată. Balonul a fost furat de români” sau „Echipa României s-a antrenat spălând parbrize” GALERIE FOTO

Suporterii francezi i-au făcut în toate felurile pe români: „Românii au venit la cerșit în Franța”, „Partida a fost anulată. Balonul a fost furat de români” sau „Echipa României s-a antrenat spălând parbrize” GALERIE FOTO

Naționala de fotbal a României a fost ținta unui val de glume cu o vădită tentă xenofobă din partea internauților francezi, atât înaintea meciului cu Franța care a marcat deschiderea Campionatului European de Fotbal, Euro 2016, cât și după finalul partidei încheiate cu 2-1 în favoarea echipei antrenate de Didier Deschamps.

Romii, sărăcia, cerșetoria au fost temele predilecte ale internauților francezi care au obținut mii de share-uri și comentarii la aceste postări jignitoare. Una din cele mai de succes ”ironii” a fost publicată pe pagina de Facebook J'Vois Pas le Rapport Avec le Respect. ”Când l-am auzit pe comentator spunând că românii s-au așezat în teren am crezut că este vorba de asta:”, a scris administratorul paginii respective publicând o imagine cu o tabără de rulote (aluzie evidentă la faptul că în Franța există numeroase tabere ale romilor veniți din România).

O altă glumă care s-a bucurat de mare succes a fost publicată de Peno 2018, un internaut francez care a făcut recent furori postând dezastruoasa intervenția la inundații a trei polițiști francezi. După ce  a făcut zeci de milioane de vizualizări, sute de mii de likeu și shareuri, Facebook i-a șters postarea pentru că imaginile aparțineau postului de televiziune TF1. Peno 2018 – care a ajuns deci celebru furând imaginile TF1 - a publicat următoarea imagine:

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Mai multe glume jignitoare la adresa românilor găsiți în galeria atașată acestui text.

Glumele cu tentă  xenofobe la adresa românia au însă o istorie întreagă în Franța. În ultimii ani, poate cel mai cunoscut exemplu în acest sens este  "salutul românesc", inventat într-o emisiune de televiziune. Umoristul Jonathan Lambert, îmbrăcat cu o rochie înflorată, i-a adus un "omagiu" prezentatorului, aplecându-se în faţă, cu mâna întinsă şi rostind textul: "S'il vous plait, messieurs et mesdames" ("Vă rog, domnilor, doamnelor"). Toţi cei din public au repetat mişcarea, după care au izbucnit în râs. "O să ne trezim cu Ambasada României pe cap", a comentat realizatorul emisiunii.

Românii au fost luaţi peste picior și într-o emisiune umoristică radiofonică. Moderatorul a întrebat ce au în comun 100% dintre francezi, 25% dintre italieni şi 85% dintre români. "Învaţă limba franceză", a răspuns tot realizatorul emisiunii, citând un raport publicat de Le Parisien, care arată că 85% dintre români învaţă limba franceză în şcoli. Un invitat a  "explicat", ironic, motivul pentru care românii învaţă franceza: "Pentru cerşit. Pentru copii, copiii vor să mănânce".

Franţa şi România s-au întâlnit de 15 ori, iar palmaresul este favorabil naţionalei antrenate de Didier Deschamps. Franţa are 7 victorii, a pierdut 3 meciuri, iar celelalte 5 dispute s-au terminat la egalitate, conform Mediafax.

Prima partidă s-a disputat în 1932 pe Stadionul „ONEF" din Bucureşti şi a adus o victorie la scor de tenis pentru elevii antrenaţi de Constantin Rădulescu: 6-3. Golurile au fost marcate de Bodola(8, 84), Wetzer(15,72) şi Scwartz(18, 50).

Al doilea meci direct a însemnat o altă victorie pentru selecţionata noastră, de data aceasta în deplasare, pe „Parc des Princes". În 1967, echipa lui Dobrin, Lucescu şi Nunweiller se impunea cu 2-1 într-un meci amical. Pentru România au marcat Frăţilă(min 15) şi Dridea (min 75).

Doi ani mai târziu, în 1969, tot într-un amical, şi tot pe Parc des Princes, Franţa bifa prima victorie din istoria întâlnirilor directe cu naţionala de fotbal a României. Echipa antrenată de Angelo Niculescu a pierdut pe final de meci, cu 1-0, prin golul marcat de Henri Michel.

A patra confruntare dintre cele două echipe s-a disputat la Reims, într-un meci amical ce a precedat plecarea naţionalei lui Angelo Niculescu la Guadalajara, pentru meciurile Mondialului din 1970. Franţa s-a impus cu 2-0, prin golurile marcate de Charly Loubet şi Jean Djorkaeff , din penalty.

Doi ani mai târziu, tot într-un meci amical, de această dată pe stadionul 23 august, elevii lui Angelo Niculescu şi-au luat revanşa şi au trecut din nou în avantaj în duelul disputelor directe: 3-2. Din păcate, victoria cu 2-0 de la Bucureşti a rămas ultima victorie a României contra Franţei. Pentru naţionala noastră au marcat atunci Anghel Iordănescu(16) şi Cornel Dinu(54).

În 1974, pe „Parc des Princes" România a cedat la limită contra echipei din Hexagon, cu 1-0. De notat că pentru prima dată în istoria confruntărilor directe, cei doi antrenori au folosit o aşezare care să se asemene cu sistemele din fotbalul contemporan: 4-3-3.

Cea mai categorică înfrângere pentru România în disputele cu francezii a venit în 1975, în Calificările pentru Jocurile Olimpice din 1976. Atunci, elevii lui Valentin Stănescu treceau printr-o perioadă neagră, nereuşind nicio victorie în ultimele şase partide ale anului. Este adevărat că adversarii au fost de calibru, România a întâlnit Spania, Franţa sau Uniunea Sovietică. Totuşi, naţionala nu a reuşit să câştige nici în faţa unor adversari mai slab cotaţi, obţinând doar remize cu Scoţia sau Turcia. Meciul împotriva Franţei a fost pierdut cu un categoric 0-4. Olivier Rouyer marcând o hattrick.

Timp de aproape 20 de ani cele două echipe nu s-au mai întâlnit în niciun meci oficial. În octombrie 1994, generaţia de aur a lui Hagi şi Popescu s-a deplasat la Saint Etienne, după sfertul de finală de la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii. Elevii lui Anghel Iordănescu au reuşit un 0-0 în Preliminariile lui Euro 1996, în faţa unei naţionale a Franţei condusă de Aime Jaquet şi care îi avea în componenţă pe Blanc, Cantona, Desailly sau Zidane.

Returul din Ghencea, din octombrie 1995, a venit într-un moment în care naţionala lui Anghel Iordănescu îşi asigurase practic prezenţa la Eurpeanul din Anglia. De partea cealaltă, francezii aveau nevoie de victorie pentru a fi siguri de prezenţa la Euro 1996. Elevii lui Jacquet s-au impus fără mari probleme, cu 3-1, după un meci pe care l-au controlat în totalitate.

România şi Franţa s-au întâlnit apoi la Campionatul European din 2008, iar scorul a fost egal, 0-0, tot în primul meci al celor două naţionale la turneul final. Apoi, s-a terminat 2-2 şi 1-1 în disputele din preliminariile Campionatului Mondial din 2010.

Ultimele întâlniri directe au avut loc în toamna lui 2010 şi 2011. Pe 9 octombrie 2010, pe Stade de France, acelaşi stadion pe care vom juca şi vineri, a fost nevoie de intervenţia arbitrilor, care au validat un gol din ofsaid marcat de Remy, pentru ca Franţa să deschidă scorul în minutul 83. Săpunaru a lovit bara pentru România, dar scorul final a fost stabilit de Gourcuff în al treilea minut de prelungiri: 2-0. În returul de la Bucureşti, pe 6 septembrie 2011, ocazie cu care s-a inaugurat Arena Naţională, România a remizat cu Franţa, scor 0-0.

Ultima întâlnire s-a produs vineri seară, pe Stade de France, partidă pierdută de . naționala României  cu 2-1. Selecționerul echipei de fotbal a Franței, Didier Deschamps, a declarat că meciul de deschidere al turneului EURO 2016, contra României (2-1), a fost ca o finală. ''Meciul a fost complicat din cauza echipei României'', a apreciat Deschamps, care a subliniat că ''rezultatul contează, până la urmă''. Mai multe detalii AICI

Olivier Giroud (57) și Dimitri Payet (89) au marcat pentru gazde, iar Bogdan Stancu (65 — penalty) a înscris golul României. România va juca următorul meci pe 15 iunie, cu Elveția, pe stadionul Parc des Princes din Paris, iar apoi va întâlni Albania, pe 19 iunie, la Lyon.