Supervaccinul antigripal

Un tip de vaccin dezvoltat în Marea Britanie promite să ne confere imunitate "pe viaţă" faţă de viruşii gripali.

Oamenii de ştiinţă britanici lucrează la un supervaccin care ar oferi protecţie pe viaţă împotriva gripei, scăpându-ne de chinul vaccinării anuale, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail“.

În prezent, vaccinul antigripal trebuie administrat la începutul fiecărei ierni pentru a permite organismului nostru să reziste în faţa diferitelor mutaţii ale virusului gripal, însă, dacă cercetările doctorilor de la Universitatea Oxford vor fi încununate de succes, supervaccinul dezvoltat de aceştia ne-ar putea oferi o imunitate mult mai mare în faţa acestor mutaţii.

Beneficiile ar fi enorme, spun specialiştii, doctorii fiind convinşi că supervaccinul ar putea salva sute de mii de vieţi, făcând în acelaşi timp economii substanţiale. Dacă vaccinul va fi un succes, el ar reprezenta o armă vitală împotriva epidemiilor de gripă, care afectează în special copiii şi persoanele în vârstă. Autorităţile medicale estimează că o epidemie gravă de gripă ar putea face aproape 750.000 de morţi numai în Marea Britanie, îmbolnăvind peste şase milioane de copii, dintre care 750.000 fiind copii sub 5 ani. Pe piaţă în aproximativ cinci ani

Doctorul Sarah Gilbert, şeful echipei de cercetare de la Oxford, crede că vaccinul ar putea fi folosit pe scară largă peste numai cinci ani, după finalizarea procesului obligatoriu de testare a siguranţei şi eficienţei. „Deoarece suntem nevoiţi să facem un nou vaccin în fiecare an, nu avem niciodată cantitatea necesară, dar acest vaccin ne va permite să imunizăm pe toată lumea, într-un fel similar tratamentului pentru rujeolă, care necesită o singură vaccinare“, declară doctorul Gilbert. Pe lângă protecţia oferită copiilor, supervaccinul va avea reale beneficii economice, deoarece va reduce numărul îmbolnăvirilor şi, implicit, cel al concediilor medicale, ceea ce înseamnă şi o economie mai „sănătoasă“.

Anual, peste 15 milioane de oameni se vaccinează numai în Anglia, în cadrul unui program care costă peste 140 de milioane de euro. Eficient şi împotriva gripei aviare

Epidemiile vor reprezenta un pericol mult mai redus, deoarece, dacă în prezent producătorii nu reuşesc să scoată rapid pe piaţă stocurile necesare de vaccin, în viitor această problemă nu va mai exista. Vaccinările vor fi repetate o dată la cinci sau chiar zece ani, iar formula va fi identică. „Vaccinul pe viaţă“ va fi o armă redutabilă nu doar în cazul gripei comune, dar va putea fi folosit cu succes, cred specialiştii, şi împotriva unor tipuri mai periculoase, precum gripa aviară.

Eforturile echipei de cercetători de la Oxford nu sunt singulare, fiind doar cele mai noi de pe o lungă listă a tentativelor de creare a unui vaccin universal. Compania de biotehnologie Acambis, din Cambridge, a anunţat că a testat cu succes în Statele Unite un astfel de vaccin „pe viaţă“. Testele au relevat că, după administrarea a două doze la distanţă de o lună, sistemul imunitar al „cobailor umani“ a putut crea anticorpii necesari distrugerii virusului în 90% din cazuri.