Superstarurile din NBA vin să joace şi gratis în Europa

Fanii de pe Bătrânul Continent sunt singurii câştigători ai disputei dintre jucătorii şi patronii din liga nord-americană, urmând să îi vadă la lucru pe câţiva dintre cei mai buni sportivi din lume.

Patronii celor 30 de echipe din liga nord-americană de baschet, jucătorii şi organizatorii s-au întâlnit, ieri dimineaţă, la Manhattan, însă nu au ajuns nici de această dată la un acord asupra felului în care vor împărţi veniturile anuale, în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari. În acest moment, jucătorii primesc 57% din venituri, însă în sezonul trecut, echipele au pierdut aproximativ 300 de milioane de dolari.

Propunerea patronilor de a împărţi "frăţeşte" banii, 50-50, a fost refuzată de sindicatul baschetbaliştilor. Greva a dat deja peste cap programul competiţional - meciurile din presezon şi din startul stagiunii fiind anulate -, iar mai mulţi jucători de top, majoritatea europeni, au decis să treacă Atlanticul şi să joace acasă.

Tony Parker va avea salariu minim la Asvel!

Tony Parker, coordonatorul de joc al naţionalei Franţei şi al echipei San Antonio Spurs, a anunţat ieri că va juca la formaţia Asvel Villeurbanne. Parker, care şi-a prelungit, în urmă cu un an, contractul cu gruparea texană, urmând să primească 50 de milioane de dolari în patru sezoane, se va întoarce în Hexagon după un deceniu.

Mai mult, Parker (29 de ani) va juca aproape gratis la Asvel. "Vreau doar salariul minim. Voi câştiga 1.500 de euro pe lună. Îmi voi plăti asigurarea singur. Eu vin să joc în Franţa pentru a-mi ajuta clubul", a precizat supervedeta "pintenilor", care a avut o medie de peste 17 puncte în sezonul trecut al NBA. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/kaDaf5Y21t4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Fraţii Gasol, Marc şi Pau se antrenează cu Barcelona. Cei doi piloni ai naţionalei Spaniei, care evoluează la Los Angeles Lakers (Pau), respectiv Memphis Grizzlies, au precizat că vor semna în curând contracte cu gruparea catalană. Cei doi au avut parte de o primire foarte călduroasă la Barcelona, unde s-au instalat de câteva săptămâni, după cucerirea titlului european cu naţionala Spaniei. "Pentru mine, Barcelona este cea mai bună echipă din Europa. Eu şi Marc suntem aici să o facem şi mai bună", a scris Pau pe pagina sa de "Twitter".

Un alt jucător iberic, Rudy Fernandez (Dallas Mavericks) a ales să joace pentru Real Madrid. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/-U2ZXuz-Dd4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kobe Bryant şi Manu Ginobili ar putea juca în Italia

Kobe Bryant, vedeta de la LA Lakers, este tot mai aproape de a ajunge la Virtus Bologna, grupare la care ar câştiga trei milioane de euro pentru zece meciuri. Tot la formaţia din Peninsulă s-ar putea întoarce şi argentinianul Manu Ginobili (San Antonio Spurs), care a făcut pasul spre NBA chiar de la Bologna. Unele zvonuri din presa italiană vorbesc şi despre o revenire a lui Andrea Bargnani (Toronto Raptors) la formaţia Benetton Treviso.

Un alt super-jucător care s-ar putea întoarce pe plaiurile natale este neamţul Dirk Nowitzki, cel care a purtat-o în spate pe Dallas Mavericks spre titlu în NBA sezonul trecut. Cu toate acestea, uriaşul neamţ a declarat că nu va sta prea mult departe de parchet dacă greva va continua, însă nu va juca niciun meci până în ianuarie. Favoriţi la obţinerea serviciilor sale sunt cei de la Bayern München.

De asemenea, Andrei Kirilenko (Utah Jazz) s-a înţeles pe trei ani cu formaţia rusă ŢSKA Moscova, însă are o clauză în contract care îi permite să revină în NBA în clipa în care greva se va încheia. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/RcYlwBZxssU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Vreau doar salariul minim. Voi câştiga 1.500 de euro pe lună. Vin în Franţa pentru a-mi ajuta clubul." TONY PARKER, coordonatorul de joc al formaţiei San Antonio Spurs

CEARTĂ PE BANI

Pierderi de sute de milioane de dolari

Impasul dintre conducători şi jucători a dus la anularea meciurilor din pre-sezon, decizie care va provoca pierderi de peste 200 de milioane de dolari ligii nord-americane, în timp ce alte câteva sute de milioane nu vor mai intra în buzunarele baschetbaliştilor şi ale patronilor, după ce primele două săptămâni ale stagiunii au fost şi ele şterse din program.

Nu este pentru prima oară când startul sezonului din NBA nu se dispută. Calendarul competiţional 1998-99 a fost dat peste cap de o grevă a jucătorilor, care a redus sezonul regulat de la 82 la 50 de partide, iar celebrul "All Star Game" a fost amânat. Urmările acelei acţiuni a jucătorilor au dus la o scădere drastică a veniturilor NBA în sezoanele care au urmat, fanii considerând că protestul nu a fost îndreptăţit.

Situaţia s-ar putea repeta în acest an, stagiunea urmând să debuteze, cel mai probabil, la începutul lui 2012, iar numărul de meciuri va fi redus. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/rCivvDm3BA8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

4 miliarde de dolari au încasat patronii şi jucătorii la finalul sezonului trecut