Oamenii de stiinta americani au creat un „supersoarece”, dotat cu abilitati fizice extraordinare, comparabile cu performanta celor mai buni atleti, realizare care ar putea fi folosita in viitor la transformarea capacitatilor oamenilor, scrie cotidianul britanic „The Independent”.
Un soarece astfel modificat poate alerga pana la 6 kilometri cu o viteza de 20 de metri pe minut, timp de cinci ore, fara oprire. Si, desi mananca mai mult decat un soarece obisnuit, cu aproximativ 60a, cel modificat nu se ingrasa. De asemenea, el traieste mai mult, are o viata sexuala activa mult mai lunga si se poate inmulti pana la de trei ori varsta maxima normala.
Cercetatorii care au creat supersoarecele - mai precis o colonie care acum are peste 500 de indivizi - se declara socati de abilitatile acestuia, mai ales ca el a fost rezultatul unei modificari genetice „standard”, la o singura gena metabolica intalnita si la om, responsabila cu procesarea glucozei.
Richard Hanson, profesor de biochimie la Universitatea Case Western Reserve, spune ca gena in cauza, modificata, pare sa stimuleze utilizarea eficienta a grasimilor din organism in producerea de energie. De asemenea, ea impiedica acumularea de acid lactic in organism, cauza febrei musculare.
Hanson spune ca printre dezavantajele vazute la „supersoareci” se numara cantitatea mare de hrana consumata si faptul ca sunt mai agresivi. Primul „supersoarece” a fost creat acum patru ani, iar acum exista o colonie de 500. Richard Hanson spune insa ca nu ar fi etic ca modificarea genetica in cauza sa se faca asupra unui om.