Superambulanţele, „săli de operaţie“ pe patru roţi

În salvările ultramoderne, cumpărate de Ministerul Sănătăţii, se pot face inclusiv mici intervenţii chirurgicale.

Serviciile de ambulanţă şi unităţile SMURD din Bucureşti, Dolj şi Timişoara vor primi, până la sfârşitul acestui an, zece ambulanţe de tip C, destinate cazurilor critice, pentru care este nevoie de terapie intensivă şi de mici intervenţii chirurgicale. Tot până la sfârşitul anului, spitalele din 16 judeţe vor primi 60 de ambulanţe de tip B, dotate cu echipamente de urgenţă pentru resuscitare. Ambele tipuri de ambulanţe au sisteme care permit transmiterea datelor în timp util către un medic din spital, ce poate „consulta“ pacientul în timp ce acesta se află în ambulanţă. În toată ţara vor fi livrate până la jumă tatea anului viitor 550 de ambulanţe de tip B şi C. Datele pacienţilor, transmise rapid la spital Ambulanţa de tip C, cea mai utilată şi mai performantă care există în acest moment în lume, este dotată cu echipament complet pentru reanimare şi cu aparatură care le permite medicilor să facă intervenţii chirurgicale uşoare. Un alt avantaj al acestei ambulanţe este faptul că din ea se pot transmite date la cel mai apropiat spital, dacă este nevoie de o a doua părere medicală.

„Ambulanţa mai este dotată şi cu o chiuvetă pentru spălat mâinile, cu un sertar de răcire pentru medicamente şi o targă ce permite aşezarea pacientului în mai multe poziţii“, a explicat ieri Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Un suport pentru perfuzie poate susţine două-trei perfuzii fixate vertical astfel încât să se evite balansarea lor. În plus, ambulanţa de tip C are şi aer condiţionat. În ambulanţă se mai găsesc două containere, unul pentru apă curată şi celălalt pentru apă murdară sau contaminată. Salvarea mai este dotată şi cu un container pentru materiale ascuţite, un dispozitiv pentru săpun, unul pentru dezinfectant şi un suport pentru prosoape de hârtie. „Ambulanţa de tip C este cea mai competitivă dintre toate. În ea se pot face intervenţii chirurgicale mici, iar pentru aceasta este nevoie de medici cu specializare în medicină de urgenţă“, a declarat ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu. Dotări complete pentru resuscitare Salvările de tip B sunt dotate cu echipament complet de resuscitare şi examinare (laringoscop, tensiometru, dispozitiv de perfuzie sub presiune, garou, pansamente şi ciocan pentru testarea reflexelor). Aceste ambulanţe mai sunt echipate cu butelii de oxigen, defibrilator semiautomat şi lampă pentru examinarea pupilelor. Ca şi ambulanţele de tip C, şi acestea au aer condiţionat şi sistem de transmitere a datelor către un medic din spital.

ACHIZIŢII Încă 480 de salvări performante în 2008 Până la sfârşitul anului, vor ajunge în spitalele din Bucureşti, Timişoara şi Dolj zece ambulanţe de tip C. Tot în 2007, vor fi distribuite 60 de ambulanţe de tip B în Bucureşti, Arad, Argeş, Bihor, Braşov, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Mureş, Olt, Prahova şi Timişoara. „Până la mijlocul anului 2008, vor mai fi distribuite încă 90 de ambulanţe de tip C şi 390 de tip B“, a detaliat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Anul acesta s-au încheiat procedurile pentru cumpărarea a 1.500 de ambulanţe. Preţul unei ambulanţe de tip C este de 100.000 de euro, iar cel al ambulanţei de tip B, 80.000 de euro.