Evenimentul Zilei > Social > Super Luna de Sânge va fi pe cer. Când se petrece miraculosul fenomen
Super Luna de Sânge va fi pe cer. Când se petrece miraculosul fenomen

Super Luna de Sânge va fi pe cer. Când se petrece miraculosul fenomen

Singura eclipsă totală de lună din 2021 va avea loc miercuri, 26 mai. Oameni vor putea vedea, în mai multe părți ale globului, pe cer o Lună Roşie de Sânge. Acest fenomen se întâmplă doar atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază perfect.

În plus față de eclipsa totală de lună, care și-a câștigat numele de „luna de sânge”, deoarece va avea o nuanță roșiatică, această lună este un „supermoon” și este cea mai apropiată lună plină a anului, depășind luna plină din aprilie cu 157 mile (157) kilometri), ceea ce înseamnă că va părea infinit de mare pentru observatorii de pe Pământ. Mai mult, luna plină a lunii mai este cunoscută sub numele de Luna cu flori, numită astfel pentru florile sălbatice care înfloresc în emisfera nordică.

La fel ca în cazul oricărei eclipse de lună, există numeroase întrebări: Care este cel mai bun moment și loc pentru a vedea superluna și eclipsa totală de lună? De ce va apărea luna roșie? Merită să obțineți binoclu special sau un telescop?

Eclipsa TOTALĂ: Super Luna de SÂNGE va fi pe cer, aruncând o strălucire ROŞIE sumbră peste Pământ. Când va avea loc fenomenul

Cu toate acestea, luna plină atinge perigeul, sau cea mai apropiată distanță de Pământ, cu o zi înainte, la 21:21. EDT marți, 25 mai (0121 26 mai UTC), conform Space.com, un site al Live Science. De obicei, luna se află la o medie de 240.000 de mile (384.500 km) de Pământ, dar în acel moment, luna plină va fi la 222.022 mile (357.311 km) de Pământ, a raportat Heavens Above, vorbind despre superlună.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor avea ochii deschiși pentru eclipsa totală de lună. Dacă vremea permite, observatorii de pe cer din următoarele locuri vor vedea luna devenind total eclipsată de umbra Pământului și vor deveni roșu ruginit timp de aproximativ 14 minute: Australia, părți din vestul Statelor Unite, vestul Americii de Sud și Asia de Sud-Est, potrivit timeanddate.com. Dar alte zone ale lumii și ale tuturor Statelor Unite vor putea vedea cel puțin părți ale eclipsei lunare, inclusiv fazele sale parțiale și penumbrale.

Explicația științifică a fenomenului

În timpul unei eclipse de Lună, Pământul trece între Lună și Soare, ceea ce înseamnă că umbra Pământului cade pe Lună. În mod obișnuit, luna este plină și strălucitoare când este opusă soarelui, deoarece orbita lunii este înclinată la aproximativ 5 grade față de planul orbitei Pământului, deci evită umbra Pământului, a raportat Space.com. Uneori, inclusiv pe 26 mai, luna cade într-una sau mai multe umbre ale Pământului: umbra penumbrală exterioară, slabă a Pământului, care duce la o eclipsă penumbrală, și umbra întunecată interioară a Pământului, cunoscută sub numele de umbra, care poate duce la o parțială sau eclipsă totală de lună.

Dacă luna este doar parțial în umbra, observatorii de cer sunt tratați cu o eclipsă parțială. Dar odată ce luna se află în totalitate în umbra sau cea mai întunecată umbră a Pământului, va ajunge la totalitate, a raportat Space.com. În acest moment, luna va părea să fie roșu ruginit. Acest lucru se întâmplă pentru că, deși Pământul blochează luna de la soare, lumina soarelui tot înconjoară Pământul; Această lumină călătorește prin atmosfera noastră, care filtrează lungimi de undă mai scurte, cum ar fi albastru, dar permite trecerea lungimilor de undă roșii și portocalii, a raportat anterior Live Science. Aceste lungimi de undă roșiatice lungi lovesc apoi luna, făcând-o să pară vișinie, scrie livescience.com.