Super-Armele cu care China amenință SUA. Ce sunt „Vântul din Est” și „Valul Gigant”

Super-Armele cu care China amenință SUA. Ce sunt „Vântul din Est” și „Valul Gigant”

China a dezvăluit, cu ocazia paradei militare ce a sărbătorit 70 de ani de regim comunist, noi arme concepute să concureze cu Statele Unite

Uriașa defilare militară din Beijing a ilustrat modernizarea Armatei Populare Chineze, comandată și supervizată de președintele Xi Jinping, pentru „ atinge un nivel de clasă mondială” până în 2049, data centenarului Republicii Populare Chineze.

„Noile arme nucleare prezentate demonstrează progrese considerabile”, a declarat pentru AFP Adam Ni, specialist în decriptarea noilor arme chinezești, la universitatea Macquarie din Sidney.

„Ele sunt din ce în ce mai mobile, precize și de înaltă tehnologie”, a subliniat Ni, potrivit căruia „disuasiunea nucleară a Chinei câștigă în credibilitate în fața SUA”.

Ne puteți urmări și pe Google News

China și SUA sunt la cuțite în Marea Chinei meridională, unde își dispută influența, și sunt angajate, din 2018, într-un război comercial cu rezultat incert.

În acest context Xi Jinping a scos la lumina reflectoarelor, în premieră, „nava amiral” a rachetelor sale balistice intercontinentale: imensa rachetă „Vântul din Est-41” (DF-41), cu o rază de acțiune de 14.000 km.

Suficient pentru a atinge orice punct de pe teritoriul SUA, putând fi încărcată cu zece capete nucleare și având particularitatea că poate fi lansată de pe o platformă mobilă, spre deosebire de predecesoaele sale care puteau fi lansate numai din silozuri fixe.

Altă mândrie a lui Xi este racheta balistică mare-sol „Valul Gigant 2” (JL-2) destinată să fie îmbarcată de submarinele nucleare lansatoare de rachete din clasa Jin (Tip 094).

Cu o rază de acțiune de peste 13.000 km, „Valul Gigant” poate lovi Alaska și vestul Statelor Unite. Tot la capitolul arme strategice, o nouă versiune a bombardierului Xian H-6 a participat la paradă. Noutatea este că poate fi realimentat în aer.

Rachetele, coșmarul US Navy

În privința armelor convenționale (non atomice) „ucigașe de portavioane”, obsesia Marinei americane, China a prezentat noua rachetă de croazieră supersonică DF-100, un nesaj clar adresat SUA.

Un alt star al defilării a fost racheta DF-17 care, odată ce ajunge la altitudinea dorită, poate lansa un „planor hipersonic”.

Mai clar, o armă în formă de vârf de săgeată, capabilă să atingă aproximativ 7000 km pe oră. Capacitatea sa de a „sări” prin straturile atmosferei face ca traiectoria sa să fie mult mai puțin previzibilă decât cea a rachetelor balistice, deci mai greu de interceptat.

Serviciul de cercetare al Congresului SUA era îngrijorat, într-un raport publicat la jumătatea lunii septembrie, că America rămâne în urma Chinei cu privire la aceste arme hipersonice.

Noile arme pot descuraja mai bine SUA să intervină în Taiwan sau în Marea Chinei de Sud.

Dronele, mai fiabile ca sateliții

Dronele chinezești de ultimă generație vor avea un rol cheie în încercarea de a neutraliza grupurile aeronavale americane.

Una dintre ele este Wuzhen 8 (WZ-8 sau DR-8), capabilă să zboare cu 4000 km h și care ajută la colectarea de informații despre portavioane înaintea unui tir de rachetă balistică antinavă.

O altă dronă de mari dimensiuni „invizibilă” este Gongji-11, în formă de aripă delta, „capabilă să atace ținte strategice fără a fi detectată”, potrivit generalului Tan Min.

Potrivit specialiștilor chinezi, dronele vor furniza date mai fiabile decât sateliții. Principalul lor avantaj este că pot colecta în mod eficient informații în timp real, într-un mod controlabil în comparație cu alte platforme, cum ar fi sateliții.

Un satelit poate lua imagini doar atunci când este deasupra țintei, în timp ce o dronă de recunoaștere supersonică care operează la o altitudine mare nu va avea această problemă.

Acesta va putea îndeplini eficient misiuni de recunoaștere și va comunica datele forțelor chineze la momentul potrivit pentru a declanșa o lovitură, afirmă experții.

„Această afișare a armelor atomice nu este un semn al unei schimbări în strategia nucleară a Chinei ”, spune Cui Yiliang, analist și redactor-șef al revistei chineze Xiandai Jianchuan, specializată în armament.

„China va continua să mențină un puternic arsenal nuclear. Scopul este de a asigura descurajarea nucleară și un răspuns credibil la atacurile unei țări terțe”.

"Industria apărării chineză a înregistrat progrese indiscutabile. Dar mai există drum de parcurs până la o putere tehnologică militară egală cu SUA”, a estimat James Char, expert al armatei chineze al Universității de Tehnologie din Nanyang, Singapore.

„De asemenea, trebuie subliniat faptul că, dincolo de prezentarea armelor (în timpul unei parade militare), nu știm cu adevărat ce sunt ele cu adevărat capabile să facă în teren”, a adăugat el.