Evenimentul Zilei > Politica > Sunteți convinși că Mihai Șora trăiește? Ipoteza care dă peste cap toate calculele: „E o problemă. E limpede”
Sunteți convinși că Mihai Șora trăiește? Ipoteza care dă peste cap toate calculele: „E o problemă. E limpede”

Sunteți convinși că Mihai Șora trăiește? Ipoteza care dă peste cap toate calculele: „E o problemă. E limpede”

Partenera lui Mihai Șora a fost somată să „dea un semn” prin care să dovedească faptul că filosoful trăiește. Luizei Palanciuc i s-a propus să îl filmeze sau să îl înregistreze pe soțul ei în timp ce vorbește „coerent” astfel încât să fie limpede tuturor că acesta este încă în viață. Apelul ieșit din comun a fost lansat în urma activității remarcate pe paginile de pe rețelele de socializare ale cărturarului.

„Eu întreb un singur lucru: sunteți siguri că Mihai Șora mai trăiește?”, a ridicat problema analistul Ion Cristoiu, care și-a exprimat suspiciunea cu privire la activitatea de pe rețelele de socializare a filosofului. Ion Cristoiu este de părere că Mihai Șora nu trăiește, iar Luiza Palanciuc „îi ia și pensia”.

Ion Cristoiu lansează un apel la adresa Luizei Palanciuc

„Eu o rog pe stimata doamnă Luiza, care se ocupă de dl.Șora, să ne dea un semn de viață. Să pună o cameră de luat vederi, să-l înregistreze, cu un ziar de mîine, și el să vorbească coerent. Și atunci eu îmi cer scuze stimatei doamne, mai tinere cu 56 de ani, pentru că am îndrăznit să cred că Mihai Șora nu mai există, pentru că nu cred că scrie el pe Facebook. Nu cred!”, a notat analistul Ion Cristoiu, explicând principalul motiv pentru care are dubii cu privire la supraviețuirea filosofului.

Cine asigură activitatea de pe pagina de Facebook a lui Mihai Șora

„Pentru că are 105 ani și să te așezi în fund pe scaun, să scrii pe Facebook, la 105 ani cred că e o problemă, că nu te mai țin mușchii și la 105 nu te mai preocupă Ciucă. Toate textele sunt scrise de ea. Dacă doamna Luiza îl pune pe dl.filosof Mihai Șora în fața unei camere de luat vederi și îl postează pe Facebook, cu un ziar pe care scrie 22 octombrie, atunci, mi-e limpede că el trăiește. Pînă atunci, eu nu cred. Eu cred că el nu mai trăiește și că ea scrie în numele lui și îi ia și pensia”, a scris analistul Ion Cristoiu pe blogul său.

Ce a scris Șora după desemnarea lui Nicolae Ciucă 

Mihai Șora a reacționat imediat după ce Klaus Iohannis l-a desemnat pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru funcția de premier. „Istoria de un secol pe care o duc în spate spune că preeminența puterii militare asupra celei civile nu a rămas niciodată fără consecințe dezastruoase pentru omul de rând”, a scris Mihai Șora pe pagina de Facebook.

„Pentru că nu-i cunosc – punct cu punct, a mic, b mic – faptele de arme și pentru că nu obișnuiesc să vorbesc decât despre ceea ce cunosc, nu mă voi exprima în legătură cu aptitudinile generalului Nicolae Ciucă. Este posibil (și chiar plauzibil) să fie un om de ispravă, demn de stelele pe care le poartă. Ceea ce cunosc, însă, este istoria de un secol pe care o duc în spate. Iar ea spune că preeminența puterii militare asupra celei civile nu a rămas niciodată fără consecințe dezastruoase pentru omul de rând.

P.S. Și nu-i aduceți, vă rog, în discuție pe de Gaulle și Eisenhower: împrejurările istorice nu sunt deloc aceleași; nici nu suportă comparație”, a scris Mihai Șora.