Sunt sau nu gratuite analizele pentru grădiniţă? UN CONFLICT care se rezolvă la mica înţelegere

Sunt sau nu gratuite analizele pentru grădiniţă? UN CONFLICT care se rezolvă la mica înţelegere

Oficial, asigurările nu decontează analizele care se cer copiilor pentru înscrierea la grădiniţă (exudat faringian, examen coproparazitologic, aviz de intrare în colectivitate).

Clinicile medicale private, dar şi de stat se întrec în această perioadă în a face oferte părinţilor care trebuie să le facă copiilor analize obligatorii pentru înscrierea la grădiniţă, dar şi la şcoală. Pentru mulţi părinţi este o ocazie bună pentru a face analize mai complete copilului şi pentru o evaluare a stării lui de sănătate înainte de marele moment: noul început de an şcolar. În goana după laboratoare, veţi avea de trecut un hop. Se pot face sau nu gratuit analizele care se cer la început de an şcolar? "Am pacienţi care mi-au cerut astfel de bilete de trimitere, pe motiv că alţi medici le dau, însă casa de asigurări nu acoperă analizele la cerere. Medicul de familie trebuie însă să dea avizul de intrare în colectivitate, în baza unui examen clinic, în care face o evaluare mai complexă a copilului, care poate să includă şi anumite analize medicale (sânge, copro, examen ocular)", explică medicul de familie Remus Lupu. Şi reprezentanţii caselor de asigurări spun că legal nu ar putea deconta analizele la cerere. "Pentru exudat sau examen coproparazitologic, analize care se cer la începtul de an şcolar/la grădiniţă, medicii nu trebuie să dea bilete de trimitere. Sunt analize considerate la cerere pentru care pot cere diverse taxe. Şi pentru avizul epidemiologic medicii pot cere bani. Unii nu o fac, însă asta e treaba lor", comentează medicul-şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marius Filip. Examen gata în 10 minute Cele mai frecvente investigaţii solicitate pentru înscrierea la grădiniţă sunt exudatul faringian şi nazal, examenul coproparazitologic, dar şi un aviz de intrare a copilului în colectivitate din partea medicului de familie sau din partea pediatrului. "Cele mai frecvente probleme pe care le au copiii de grădiniţă sunt oxiurii, giardia au mai ales cei peste şapte ani. Oxiurii elimină în organism o toxină care poate cauza copiilor dureri de cap, lipsa poftei de mâncare sau alergii, prurit nazal sau anal", explică biologul Veronica Panduri, ce la Laboratorul BIOLUMIMEDICA din Bucure ş t i , specializat în parazitologie. Rezultatele unui examen coproparazitologic în laboratorul amintit e gata în 10-15 minute, iar analizele de sânge uzuale sunt gata în 24 de ore, adaugă reprezentantul laboratorului. Am pacienţi care mi-au cerut astfel de bilete de trimiere pentru grădiniţă. Însă nu le-am dat fi indcă asigurările nu acoperă analizele la cerere. REMUS LUPU, medic de familie Medlife Medlife PACHET PENTRU COPII (valabil în perioada 15 august- 15 septembrie 2012)

  • Exudat faringian, exudat nazal, examen coproparazitologic, consultaţie pediatrică şi aviz epidimiologic- 150 de lei.

Programările se fac la numărul 021.9646. Laboratorul BIOLUMIMEDICA Pachet de analize pentru înscriere la grădiniţă/şcoală

  • Pachet 1: 30 de lei (exudat faringian, coproparazitologic)
  • Pachet 2: 60 de lei (exudat faringian, exudat nazal, coprocultură, examen coproparazitologic). Analizele sunt compensate cu trimitere, mai puţin exudatul nazal. Aviz epidemilogic - 10 lei.

Relaţii la 0726 12 44 50 Institutul Cantacuzino

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Exudat faringian - 20 de lei Exudat nazal - 20 de lei
  • Examen coproparazitologic - 30 de lei
  • Hemoleucogramă completă- 25 de lei. Relaţii la 021.306.91.00.

* Potrivit site-ului Institutului, analizele sunt compensate cu trimitere de la medicul de familie sau de la specialist, mai puţin exudatul nazal. Laboratoarele de analize Synevo

  • Exudat faringian 35 de lei
  • Exudat nazal 35 de lei
  • Examen coproparazitologic 30 de lei
  • Hemoleucogramă completă - 29 de lei.

Relaţii suplimentare la numărul de telefon 021.9666. RomGerMed Oferta pentru şcolari şi preşcolari

  • Pachet 1: 55 de lei (Exudat faringian, Antibiogramă, Antifugigramă, Ex. coproparazitologic)
  • Pachet 2: 90 de lei (Exudat nazal, Exudat faringian, Coprocultură, Examen coproparazitologic).

Relaţii suplimentare la 0727.999.602.