Sumă uriașă drept subvenție de la stat pentru partidele politice. Topul pe februarie

Subvențiile primite de partidele politice, de la stat în luna februarie, se ridică la peste 14 milioane de lei. În top fiind, în ordine, PSD, PNL și USR.

 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat printr-un comunicat de presă că, pentru prima decadă a lunii februarie, au fost virate în conturile a șapte formațiuni politice subvenții de 14.199.265,24 de lei.

PSD a primit 7.104.247,14 de lei, PNL - 3.943.235,50 de lei, USR - 1.052.831,91 de lei, ALDE - 861.873,20 de lei, PMP - 473.774,36 de lei, Pro România - 658.019,94 de lei, Partidul Forța Națională - 105.283,19 de lei.

Acordarea subvenției pentru Uniunea Națională pentru Progresul României a fost suspendată. UNPR ar fi avut o subvenție de 21.607,92 lei.

Din anul 2008, partidele politice primesc subvenţii de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente.

Suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Subvenţiile se acordă în funcţie de numărul de voturi primite la parlamentare și la locale: 75% din bugetul anual acordat prin AEP pentru partide politice va fi împărțit proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, dacă au realizat pragul electoral, iar 25% este împărţit proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile locale, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier în cadrul municipiului Bucureşti, informează Europa Liberă.

În cazul alianţelor politice sau electorale, subvenţia se împarte între membrii alianţei după numărul de mandate obţinute.

Subvenţia de la bugetul de stat se varsă lunar, în prima decadă a lunii, în contul fiecărui partid, prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente.

Aceasta se acordă pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, pentru cheltuieli de personal, pentru presă și propagandă, pentru organizarea de activităţi cu caracter politic, de deplasare în țară și străinătate, telecomunicații, cotizații pentru organizațiile politice internaţionale la care este afiliat partidul politic, investiţii în bunuri mobile şi imobile, cheltuieli de protocol, birotică, comisioane bancare, pentru chiriile și utilităţile sediilor, pentru întreținere și reparaţii auto, asigurare, transport și pentru combustibili și carburanți.

Autoritatea Electorală Permanentă poate suspenda temporar acordarea subvenţiei de la bugetul de stat, dacă, în urma controalelor efectuate la partidele politice, constată abateri în aplicarea dispoziţiilor legale.