Sumă record obținută de România la Curtea de Arbitraj de la Paris. Este primul proces câștigat împotriva investitorilor străini în energie

Sumă record obținută de România la Curtea de Arbitraj de la Paris. Este primul proces câștigat împotriva investitorilor străini în energie

Performanță unică în România, după 1990. Printr-o decizie a Camerei de Arbitraj de la Paris, societatea de avocatură SCA Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP), împreună cu experții financiari de la TPA România, a obținut plata unei sume record către o societare românească: peste 400 de milioane de euro. Forul internațional obligă, astfel, achitarea de către Enel a contravalorii unui pachet de acțiuni deținut de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie(SAPE) S.A. la Electrica Muntenia Sud, societatea de stat privatizată în anul 2007.

Decizia International Chamber of Commerce (ICC) Paris sau, pe scurt, Curtea de Arbitraj, comunicată, recent, către SCA Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP), survine la capătul a trei ani de litigii între Enel, furnizorul italian care a cumpărat pachetul majoritar de la Electrica Muntenia Sud, și SAPE.

Într-un comunicat, societatea de avocați transmite că disputa născută din și în legătură cu contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud a vizat, în esență, următoarele chestiuni: exercitarea opțiunii de vânzare (Opțiunea Put) aferentă unui pachet de acțiuni de 13,57% deținut de SAPE la fosta Electrica Muntenia Sud, mecanismul juridic prin intermediul căruia acțiunile ajungeau să fie transferate către Enel și stabilirea prețului aferent acestui pachet de acțiuni, potrivit formulei stabilite în contractul de privatizare.

Așa cum a explicat, pentru Evenimentul zilei, coordonatorul echipei de avocați ai ZRP, Dr. Cosmin Vasile, odată cu privatizarea Electrica Muntenia Sud, Enel a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni. Însă, Electrica (ulterior SAPE) a rămas acționar minoritar.„PUT reprezintă o clauză din contractul de privatizare prin care statul român, dacă dorește, poate cere Enel să cumpere pachetul de acțiuni. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2014. Însă, disputa a apărut atunci când cele două părți nu au ajuns la un acord privind modalitatea de calcul a prețului aferent acestui pachet de actțuni, care se face în baza unor parametri specifici pieței energiei. Interpretarea clauzelor în baza cărora se fac aceste calcule și, implicit,  se stabileste prețul, a condus la disputa soluționată de International Chamber of Commerce Paris”, a precizat avocatul Cosmin Vasile..

Ne puteți urmări și pe Google News

Atât societatea de avocatură Zamfirescu Racoți & Partners cât și experții financiari de la TPA România au fost selectați în urma unei proceduri de achiziție pentru a asigura reprezentarea Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Echipa a obținut o hotărâre arbitrală finală în fața International Chamber of Commerce Paris (ICC Paris), prin care a fost admisă în parte acțiunea SAPE împotriva societăților Enel Investment Holding B.V. și Enel S.p.A (Enel), acestea fiind obligate la plata sumei de 401.209.541,29 Euro.

Echipa de avocați, coordonată de Dr. Cosmin Vasile, avocat asociat coordonator, a fost compusă din Alina Tugearu, avocat asociat, Cosmin Cojocaru, avocat colaborator coordonator, și Violeta Saranciuc, avocat colaborator senior. Echipa de experți financiari a fost compusă din Cristina Petrescu, Audit & Advisory Partner (coordonatorul echipei) și Bogdan Acatrinei, Senior Manager.

Enel confirmă dar analizează detaliile

Grupul energetic italian Enel a confirmat oficial, luni seara, că a primit decizia Curţii de Arbitraj de la Paris, menţionând că rezultatul acestei decizii este în linie cu aşteptările companiei, şi a precizat că analizează, în prezent, detaliile acestei hotărâri, transmite capital.ro.

„Enel confirmă că a primit din partea Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ de la Paris decizia arbitrajului legat de participaţiile deţinute în sectorul electricităţii din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curtţi şi compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei şi cu analiza efectuată intern asupra acestui caz.”, au transmis reprezentanţii Enel România.

Statul ceruse 500 de milioane de euro

Înițial, statul român a solicitat companiei italiene peste 500 de milioane de euro, în contul a 13,57% din acţiuni pe care le-ar fi trebuit să le cumpere suplimentar, potrivit contractul de privatizare, scrie economica.net

Conform sursei citate, Enel ar fi dorit iniţial să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional, şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord, şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene. Statul a cerut 520 de milioane de euro, în instanţă.

Cheltuielile de arbitraj se vor împărţi în mod egal între statul român şi Enel, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Agerpres.

Primul proces câştigat de stat, după multe pierdute

După privatizare, statul român a intentat mai multe procese noilor proprietari ai distribuţiilor de energie electrică, pe motiv că investitorii nu şi-au respectat obligaţiile asumate la privatizare, precizează economica.net

Cel mai cunoscut, a fost tot cu Enel. Statul român, prin SAPE, a cerut în 2013 despăgubiri de 834,2 milioane de euro şi de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud (a cerut inclusiv plata unor dividende), tot la Curtea de Arbitraj de la Paris. SAPE a intentat acţiunea în instanţa arbitrală în urma concluziilor unui raport al Curţii de Conturi, dar a pierdut procesul, şi trebuie să plătească el italienilor de la Enel cheltuieli de judecată de 1,3 milioane de dolari.

Statul a mai pierdut până acum şi procesele intentate celorlalţi doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ şi E.ON.

Capital.ro scria în vara anului trecut că în 2013, statul a pierdut ambele procese care vizau contractele de privatizare pentru filialele Electrica Banat şi Dobrogea, acestea fiind primele două din cele cinci filialele care au fost privatizate. În acest caz, statul cerea despăgubiri de aproape 40 de milioane de euro. Un alt proces pierdut a fost cel cu nemţii de la E.ON, unde statul pretindea despăgubiri de circa 50 de milioane de euro, pe acelaşi considerent – neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare. Și aici, decizia Curţii de Arbitraj a fost în favoarea investitorului, statul fiind nevoit să acopere cheltuielile de judecată ale nemţilor. În cazul celei de-a cincea filială Electrica privatizată, şi anume Oltenia, care a fost cumpărată de cehii de la CEZ, Curtea de la Paris a dat o decizie favorabilă statului, însă despăgubirile acceptate au fost de doar 5,7 milioane de euro, faţă de peste 80 de milioane de euro cât ceruse statul român.