Vărăspunde ELENA SESERMAN, designer de amenajări interioare.
Paula Verdeş, din Timişoara: Vreau să schimb mobila din camera copilului şi mi-ar prinde bine nişte sfaturi de la un specialist în această privinţă. Nu este chiar cel mai simplu lucru. Pe lângă faptul că trebuie să ştii foarte bine ce îi place şi ce nu-i place copilului tău, de exemplu ce culori preferă, este indicat să alegi obiectele astfel încât să fie şi funcţionale, adecvate vârstei lui şi uşor de întreţinut. Se poate comanda un mobilier integrat, unde elementele se suprapun (pat, birou, dulapuri) astfel încât să se salveze mult spaţiu. De asemenea, există şi varianta mobilier modulat, cu un pat amplasat deasupra biroului, zonă în care se pot aşeza dulăpioarele. Totodată, poţi să te „joci“ compunând o serie întreagă de modele pentru birou şi bibliotecă, folosind poliţe şi colţare într-o cromatică aleasă chiar de copil.
Mobilierul poate fi construit în aşa fel încât să imite o scenă dintr-o poveste sau dintr-un desen animat preferat de copil. Patul poate lua diferite forme (castel, maşină, colibă, tunel etc.). Coborârea dintr-un pat etajat poate fi făcută pe... tobogan.
Dacă mobilierul este deja achiziţionat, iar copilul solicită o schimbare, atunci se poate apela la mici artificii, precum pictarea vechiului mobilier, schimbarea lustrei sau chiar confecţionarea uneia împreună cu copilul. Se mai poate aplica pe unul dintre pereţii camerei o tapiserie cu orarul săptămânal al copilului. Acesta poate fi confecţionat din diverse materiale - pânză de sac, organza, bumbac, peticit pe fiecare zi cu o altă culoare sau alt tip de material pentru a diferenţia activităţile. Pentru zilele de la sfârşitul săptămânii se pot aplica buzunărele în forme amuzante sau de animăluţe. În aceste buzunare, la final de săptămână, s-ar putea pune diverse premii. Perdeluţele ar putea fi imprimate cu personaje sau scene din desenele animate preferate. Sau pot fi scurte şi colorate, vesele.