Sudul litoralului, o zonă splendidă, distrusă de rechinii imobiliari

Zeci de hoteluri au fost vândute de stat, la prețuri de nimic, unor samsari, care urmăreau să le revândă scump. Criza imobiliară le-a stricat socotelile. Acum, paragina s-a instalat în zonă, dar statul nu mișcă un deget.

Stațiunile din sud erau înainte de 1989 perlele litoralului. Câțiva ani buni după revoluție au trăit din gloria trecută: în sezonul estival cu greu mai găseai un loc de cazare. Astăzi, lăsate în paragină, perlele de altădată se chinuie să supra viețuiască în umbra Mamaiei. Deși cele șase stațiuni reprezintă 70% din totalul de 120.000 de locuri de cazare de pe litoral, în weekend- urile cele mai aglomerate numărul turiștilor nu depășește 20.000.

Salba de stațiuni din sud are o serie de atu-uri imbatabile: verdeață, aer curat, mai multă liniște, prețuri accesibile. În ultimii ani, au apărut și o serie de hoteluri noi, de lux, iar o parte din cele vechi au fost modernizate. Totuși: „Degeaba investim noi milioane de euro în hotel sau în restaurantele de pe malul mării sau din jurul lacului din stațiune, dacă, odată ce ieși pe stradă, dai peste câini vagabonzi, gunoaie, spații verzi neîngrijite și hoteluri sau restaurante în paragină”, se plânge managerul unui complex de patru stele.

Zeci de hoteluri, de la Olimp şi până la Saturn, vândute în urmă cu 15 ani unor afacerişti renumiți, zac acum abandonate, cu pereţii coşcoviţi, tâmplăria metalică ruginită, cu maldăre de gunoaie în preajmă. În discotecile unde, în anii ’90, turişti din ţară şi străinătate, vedete autohtone, beizadelele politicienilor rupeau ringul, se odihnesc acum câinii vagabonzi. După ce le-au cumpărat la prețuri simbolice, noii proprietari au crezut că se vor îmbogăți peste noapte scoțând hotelurile la vânzare cu sume de trei, patru ori mai mari. S-au păcălit și acum nu știu cum să scape de ele. Primăria Mangalia nu-i poate sancţiona, la vânzare hotelurile au fost subevaluate, iar taxele şi impozitele locale plătite de „rechinii imobiliari” sunt la nivelul unui apartament de bloc.

Proprietarul complexului Amfiteatru, Iosif Goschy,are și două hoteluri în Cap Aurora, pe care încearcă să le vândă cu 2,5 milioane de euro.

În centrul stațiunii Neptun tronează nouă hoteluri în care turiștii, puțini, se mulțumesc să doarmă în condiții de o stea, două, cu mobilier vechi de peste 30 de ani, băi mucegăite și geamuri crăpate. Sunt scoase la vânzare de mult, de prin 2000, imediat după ce au fost cumpărate de fraţii Micula. Tunul imobiliar nu le-a ieșit.

Hoteluri abandonate, cu lacăt pe uşă, sunt şi în Venus, vreo nouă, iar alte opt sunt în Jupiter şi Saturn. Acestora li se adaugă o mulţime de terase şi restaurante aflate în conservare, acoperite cu plase verzi, înconjurate de bălării cât casa. Plus vechile clădiri ale Poştei Române, de care nu se mai îngrijeşte nimeni.

Ruinele de la Amfi teatru

Cel mai căutat și admirat complex hotelier din Neptun- Olimp, era Amfiteatru-Belvedere- Panoramic. Atrăgea prin arhitectura îndrăzneață, amplasarea într-un golf cochet, mici terase și restaurante în trepte, cluburi de noapte și magazine cu produse de lux. Imaginea lor de astăzi este dezolantă. Toți miniștrii care au trecut în vizită în ultimii ani s-au arătat oripilați și au amenințat cu expropierea. Proprietarul, Iosef Goschy, care deține cel mai mare holding de turism din România, le-a cumpărat în 2008, de la AVAS, cu 20 milioane euro, a vrut apoi să le vândă cu 60 milioane euro și, mai nou, încearcă să scape de ele cu 30 milioane de euro. Nu are mușterii.