Evenimentul Zilei > Actualitate > Sudul Italiei lovit de ploi și furtuni apocaliptice. Cod roșu în Sicilia și Calabria
Sudul Italiei lovit de ploi și furtuni apocaliptice. Cod roșu în Sicilia și Calabria

Sudul Italiei lovit de ploi și furtuni apocaliptice. Cod roșu în Sicilia și Calabria

Ploile și furtunile au făcut ravagii în sudul Italiei. Protecția Civilă a emis Cod rosu, după ce a plouat într-o zi cât în trei luni. O persoană a murit, mai multe case au fost inundate, iar mai multe mașini au fost efectiv luate de ape.

Autoritățile au emis cea mai severă avertizare de vreme rea pentru anumite zone din Sicilia și Calabria, în urma ploilor abundente din ultimele două zile.

„Suntem în alertă roșie și peste o sută de centre operaționale municipale sunt deschise pentru a monitoriza situația”, a declarat directorul instituției. Corpul unui bărbat în vârstă de 67 de ani a fost găsit de salvatori în apropiere de Scordia, după ce a fost luat de ape, în timp ce soția sa de 54 de ani a dispărut. Se pare că cuplul ar fi încercat să fugă din zonă cu mașina înainte de a fi luat de ape, scrie Reuters. Pompierii au intervenit în 580 de situații doar în ultimele 24 de ore, efectuând 400 de misiuni de salvare în Sicilia și 180 în Calabria. Școlile au fost închise luni în orașele siciliene Catania și Siracuza și provinciile Messina, Agrigento și Enna, relatează ziarul sicilian Giornale di Sicilia.

Patru bărbați salvați „la mustață” de furia apelor

Duminică seara, târziu, în timpul unei furtuni puternice, pompierii din Trapani au salvat patru bărbaţi care rămăseseră izolaţi de o viitură, în zona oraşului Castellammare del Golfo (Trapani). După două ore, cei patru – doi bărbaţi de naţionalitate germană, un ecuadorian şi un italian – au fost salvaţi cu câteva minute înainte de a fi luaţi de furia apei. Erau în hipotermie şi au fost încredinţaţi medicilor. Într-o localitate de lângă Catania, pe străzile s-au format torenţi puternici, după ce a plouat într-o zi cât în două-trei luni. Zeci de zboruri au fost anulate sau deviate, în special în Catania şi în Palermo, în timp ce multe alte zboruri au înregistrat întârzieri considerabile.

Începând de duminică de la ora 16.55 au apărut probleme majore pe aeroportul Catania Fontanarossa. Pentru a face față numeroaselor solicitări de ajutor, Direcția Regională Sicilia a ordonat întărirea personalului specializat din Palermo, Messina și Ragusa. În Calabria, ieri, rafalele puternice de vânt au afectat o parte din teritoriul regional dintre provinciile Reggio Calabria și Vibo Valentia. În cele două provincii, echipele au efectuat 180 de operațiuni de salvare, majoritatea pentru copaci doborâți de vânt, acoperișuri smulse și asigurarea elementelor și structurilor nesigure, scrie Libertatea.ro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: