Studiu: De ce pleacă ROMÂNII din ţară şi cum crează „enclave” demografice pe alte teritorii

Studiu: De ce pleacă ROMÂNII din ţară şi cum crează  „enclave” demografice pe alte teritorii

Universitatea Autonomă din Barcelona, în parteneriat cu Universitatea din București demarează un studiu sociologic în încercarea de a răspunde la o serie de întrebări privind fenomenul migrare a românilor.

Cercetătorii vor avea la dispoziție un buget de 80.000 de euro,  sumă asigurată de către autoritățile iberice. Directorii de proiect sunt spaniolii Jose Luis Molina și Miranda Lubbers, iar coordonatorul proiectului este conferențiarul universitar Gabriel Hâncean, din cadrul Departamentului de Sociologie al Universității din București, notează inforoes.com.

Cum aleg românii destinaţiile

„Românii au plecat din țară nu oriunde și nu uniform. Nu au plecat fiecare încotro. Există anumite destinații pe care ei le folosesc cu precădere. Facem un zoom și ne uităm pe Spania. Și întrebarea este unde au mers oamenii ăștia? Găsim aglomerări de români în anumite zone ale Spaniei, nu pe tot teritoriul, nu avem o distribuție uniformă. Se formează ceea ce numim enclave demografice”, arată Gabriel Hâncean.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Așadar, un român din Dâmbovița care se hotărăște să părăsească România va alege, probabil, regiunea spaniolă Castellon, unde are prieteni și neamuri”, presupune Hâncean. „Partea inovativă a proiectului este că încearcă să se uite la relațiile sociale pe care acești oameni și le construiesc. Cineva care pleacă din România în Spania, nu va rupe total legăturile cu cei de-acasă. În mod sigur are familie, prieteni etc. Mijloacele de comunicare implică costuri destul de scăzute, chiar inexistente. Putem discuta cu oricine de pe glob pe WhatsApp, Skype etc”, arată conferențiarul.

Reamintim că pentru prima dată un studiu INS a arătat că „la fiecare 5 minute și 27 de secunde, un român pleacă din țară din motive economice”. Principalele destinații ale românilor pe care le aleg să lucreze sunt: Italia, Spania, Anglia și Germania.

Cercetarea de teren a profesorilor români și spanioli se va termina în martie anul acesta, potrivit sursei menţionate.