Birul pe pierdere ar putea fi înlocuit, în 2011, cu o taxă de 16% pe diferenţa dintre afaceri şi o cotă forfetară.
Cum va arăta noul impozit forfetar care va fi instituit de la 1 ianuarie 2011 este încă un subiect de dezbatere între Ministerul Finanţelor şi mediul de afaceri, scrie revista "Capital".
Potrivit celor mai recente discuţii, guvernul intenţionează să introducă un impozit în zonele cu risc ridicat de evaziune, de 16% pe veniturile rezultate după scăderea unor cote de cheltuieli forfetare.
Nivelul acestora va fi decis diferit pentru fiecare domeniu de activitate. Finanţele vor un impozit uşor de aplicat şi de gestionat, cel mai probabil un hibrid între impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, eliminat în ianuarie, şi impozitul minim, eliminat în octombrie.
"Cea mai la îndemână modalitate de calculare a impozitului forfetar ar fi aplicarea unui procentaj la cifra de afaceri. (...) În cazul în care impozitul pe profit calculat de contribuabil este mai mic decât impozitul forfetar, acesta să plătească impozitul forfetar aplicat la cifra de afaceri din activitatea respectivă", afirmă Sorin Istrate, managing partner Contexpert.
Propuneri respinse
Intenţia oficialilor nu este însă considerată oportună de către mulţi specialişti în fiscalitate. "După părerea mea, lucrurile ar trebui să fie foarte simple: impozitul minim nu ar trebui să fie înlocuit cu nimic!", spune Gabriel Sincu, partner Mazars.
Argumentele sale împotriva noului impozit sunt faptul că este învechit, antieconomic şi descurajează libera iniţiativă. "Mai mult, am putea spune că încalcă principiul de nevinovăţie reglementat de Constituţie, pornind de la ideea că toate firmele fac evaziune fiscală", arată el.
Formule complicate
Pentru a nu substitui impozitul minim impozitului pe profit, se vor stabili plafoane ale cifrei de afaceri, în funcţie de domeniul de activitate, iar dacă eventualul impozit pe profit este mai mare decât cel forfetar se va plăti 16% pe profit. Potrivit discuţiilor preliminare, "impozitul forfetar ar urma să fie aplicabil contribuabililor din activităţi precum exploatarea hotelurilor şi a facilităţilor de cazare, unităţile de alimentaţie publică, transport de călători, interpretare artistică", explică Daniel Petre, tax manager Deloitte.