Editura Evenimentul si Capital

Succes european cu magiunul de Topoloveni

8d884b6b470cfd3099a10f449f043748
Autor: | | 21 Comentarii | 0 Vizualizari

Intrat cu acte în regulă pe lista produselor tradiţionale româneşti, magiunul de Topoloveni este produsul natural protejat cu reţetă "antifurt" la nivelul UE.

Reţeta după care se fabrică magiunul la Topoloveni, în judeţul Argeş, e atestată din 1914 şi are un singur ingredient, „prune proaspete româneşti”. Secretul producţiei, pentru care o firmă privată a obţinut protecţie europeană asupra sa, stă în priceperea de a şti când să-l iei de pe foc, cât să nu curgă de pe linguriţă. Restul e, într-adevăr, o mare tăcere. Trecut printr-un capitalism feroce şi o perioadă comunistă care a naţionalizat orice secţie de fabrică, magiunul de Topoloveni, produs mai întâi în ceaunele de tuci, a devenit o industrie. Prima persoană care s-a gândit să-l transforme în marcă autentică românească este Bibiana Stanciulov, cea care a privatizat magiunul de prune imediat după anul 2000. Din cifra de afaceri, care creşte anual cu câte un milion de lei, are profit cam 10%. În 2008, a rulat cam 12 milioane şi jumătate de lei şi a câştigat un pic peste un milion. Distribuitor pentru Armată Bibiana, sociolog de profesie şi fost om de radio, s-a apucat de afaceri imediat după ’89, când salariul de la stat nu-i mai ajungea să-şi crească copilul: „Să lucrez la radio a fost o ambiţie de-a mea, dar până în 1991 n-am putut. Abia după ce s-a schimbat guvernul m-am angajat ca redactor radio. Soacra mea era din Elveţia, iar în vremurile acelea eram văzuţi ca paria societăţii”. A fost, pe rând, „dealer” de conserve către Armata Română, iar în urma unui contract păgubos încheiat la întâmplare, a vrut să-şi facă propria fabrică. „Eram intermediarul dintre fabricile de conserve şi Armată. Am câştigat odată o licitaţie pentru pateuri şi atât de proaste au fost, că am zis că mă las de afaceri. Din cauza unui bărbat am cumpărat fabrica asta şi am pierdut mulţi bani atunci”, povesteşte Bibiana. Un morman de fiare vechi După o licitaţie scurtă, din ambiţie, şi-a cumpărat o fabrică dezafectată. „Ştiu că a costat vreo 320 de milioane de lei. Nici nu văzusem ce urma să cumpăr. M-am trezit că am dat banii, luaţi cu împrumut de la bancă, pe un morman de fiare vechi şi de betoane. Ce era să mai fac?”. Îşi aduce aminte că a adunat oamenii care lucraseră la întreprinderea de legume şi fructe din Topoloveni ca să fabrice conserve. Magiunul a mers, însă, cel mai bine la vânzare. Timp de aproape opt ani, produsul a fost exportat în proporţie de 90% în Austria şi Germania, în butoaie de 250 de kilograme. Un pic mai şmecheri, nemţii îl revindeau la borcan, cu etichetă germană şi un adaos de zahăr peste măsură. „M-am enervat atunci, pentru că îl cumpărau la preţ de materie primă de la noi şi-l vindeau de cinci ori mai scump ca produs finit. Aşa că, acum, îl vindem numai la borcan, cu etichetă românească”, spune Bibiana. Patru feluri de prune După multe cercetări alimentare, proprietara a reuşit să convingă că magiunul de la Topoloveni n-are zahăr, E-uri sau alţi conservanţi, ci numai prune, adunate din toată ţara: „Este bun pentru oricine, de la copii de şase luni la bolnavii de diabet, pentru că nu are zahăr. Ăsta e şi secretul: combinaţia a patru soiuri de prune, cu cantitate de zaharuri diferită”. Pentru prezentare, Bibiana a scos reţetele de dulciuri cu care poţi „face de ruşine” orice prăjitură din cofetărie. A făcut cozonac cu magiun, bomboane de ciocolată cu magiun, fondante cu magiun. Preparatele i-au lăsat gura apă şi celui care a înfăptuit „Biblia alimentară”, Gheorghe Mencinicopschi. „Maginul ăsta e o minune!”, a spus el. Eticheta, care-l distinge printre dulceţuri şi gemuri prin denumirea protejată naţional, abia îşi face loc pe rafturile supermarketurilor: „N-am scris că e bun pentru diabetici, pentru că ar fi zis lumea că e medicament şi nu-l mai cumpăra nimeni”, spune Bibiana. ÎN NATO Certificat pentru baza de date a Armatei SUA Americanii au căutat mai întotdeauna să facă afaceri profitabile cu românii. Companiilor care produc de la mobilier până la alimente şi băuturi li s-a spus că, dacă obţin un certificat NATO, produsele lor vor ajunge în baza de date a Armatei americane, care este centralizată la Berlin. Astfel, firmele pot participa la orice licitaţie a Armatei SUA pentru a livra produse în ţările în care există baze NATO. Anul trecut, Bibiana Stancilov s-a zbătut să obţină un astfel de certificat pentru magiunul din Topoloveni. L-a obţinut, după un an de alergătură prin oficiile Ministerului Apărării Naţionale, laboratoare de cercetări alimentare şi teste biologice. Magiunul 100% natural din Argeş, din prune proaspete româneşti, culese din Moldova şi Muntenia, poate înlocui marmelada fadă a americanilor cât ne ţine NATO. EXPORT. Până anul trecut, 90% din producţie mergea în străinătate Foto: Adrian Scutariu BRANDURI ROMÂNEŞTI Cârnaţii de Pleşcoi au reţetă sârbească Legendele despre cârnaţii de Pleşcoi se învârt ca roţile carului pe un drum de ţară. Producătorii din localitatea buzoiană spun că cea mai plauzibilă este aceea care spune că reţeta vine de la zarzavagiii sârbi. Nemulţumiţi de gustul cărnii de oaie din zonă, aceştia au hotărât să-şi condimenteze puternic cârnaţii, să-i afume şi să-i usuce pentru a căpăta gustul cărnii de acasă. Tămâioasa are certificat UE Unul dintre cele mai renumite vinuri româneşti s-a născut, şi el, la intervenţia străinilor. Poveştile spun că soiul de viţă-de-vie ar fi fost adus de coloniştii greci. Cu un conţinut de alcool de 12%, tămâioasa se produce în podgoriile din Vrancea, Severin, Craiova, Argeş, Pietroasa şi Cotnari, pe o suprafaţă totală de 1.000 de hectare. Vinul alb-auriu are un puternic gust de flori şi miere. Palinca de Bihor are denumire protejată Cea mai renumită băutură spirtoasă din România a trecut de mult timp drept un produs care trebuie să-şi păstreze modul de fabricaţie, în ciuda normelor Uniunii. Obţinută prin dublă distilare din fructe, palinca se face în cazane speciale din cupru. După fermentaţie, are un conţinut de alcool de 50 de grade. În 2002, ungurii au vrut s-o înregistreze în UE ca băutură naţională, dar cererea a fost respinsă. Braga „Alina” trăieşte încă la Galaţi În lista produselor tradiţionale s-a înscris şi braga „Alina”, fabricată de familia Pauliuc din Galaţi. Sunt singurii care au licenţă de fabricare şi, în ciuda perisabilităţii, o produc în continuare. Reţeta a rămas de pe vremea cofetarilor vechi, care amestecau mălai şi făină într-un cazan ce fierbe cel puţin jumătate de zi. Braga de Galaţi se vinde tot ca un chilipir, la aproape trei lei litrul.

ULTIMA ORA! Iubita lui Liviu Dragnea, spitalizata! In ce stare se afla Irina si cati bani cheltuie seful PSD

Pagina 1 din 2
Tag-uri:



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
23:12 Ce spune Poliția Română despre dosarul anti-Kovesi 22:31 Scrisoarea de RECOMANDARE a Laurei Codruţa Kovesi trimisă Parlamentului European 18:27 Stare de ALERTĂ în Rusia. O clădire a Universității Sankt Petersburg s-a PRĂBUȘIT și mai multe persoane sunt PRINSE sub dărâmături. Breaking News 16:22 Turcescu: „Kovesi ar putea candida la prezidențiale" 11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”