Covrigeii și sticks-urile din comerț sunt gustarea preferată a românilor, pentru că sunt ieftini și ușor de consumat, atunci când ni se face foame. Specialiștii trag însă un semnal de alarmă în legătură cu o substanță periculoasă care se află în compoziția lor și care, în timp, poate dăuna organismului.
Astfel, analizele au scos la iveală că într-o pungă de sticksuri se găsesc mai multe substanțe dăunătoare, însă una dintre ele a atras atenția în mod special experților: corector de aciditate E524 (hidroxid de sodiu, cunoscut și ca sodă caustică), potrivit Jurnalul.ro.
Înainte de a fi băgați în cuptor, covrigeii sau sticsurile se scufundă în sodă caustică. Este practic secretul care conferă produsului acea culoare maronie, lucioasă și ușor înțepătoare la gust.
Deși este vorba despre concentrație mică de sodă caustică (în jur de 30g/3 linguri la un litru de apă), substanța poate fi dăunătoare dacă produsul este consumat constant.
Potrivit Antenastars.ro, rolul acestei scufundări a produsului în sodă caustică este de a reduce aciditatea de la suprafața, permițând amidonului din cocă să se transforme în zahăr, care se va carameliza dând aspectul final.
Corectorul de aciditate E524 este preparat din sare naturală și este folosit și în decojirea industrială a fructelor, în înnegrirea măslinelor și în producerea caramelului.