Evenimentul Zilei > EVZ Special > Submarinele îngrozitoare ale lui Putin au atins apogeul
Submarinele îngrozitoare ale lui Putin au atins apogeul

Submarinele îngrozitoare ale lui Putin au atins apogeul

Industria rusă constructoare de submarine cu propulsie nucleară a ajuns în forma ei maximă post-sovietică. 15 submarine sunt în prezent în diferite etape de pregătire la șantierul naval Severodvinsk.

Unul din puținele submarine noi la acea vreme era K-560, primul submarin din clasa Yasen numit după orașul însuși, Severodvinsk. Construcția a început în 1993, dar nava a fost predată pentru prima dată marinei 20 de ani mai târziu, în decembrie 2013. Trei ani mai târziu, în 2016, submarinul a fost declarat gata de luptă.

Mult timp întârziat, astăzi Severodvinsk este cel mai avansat și mai polivalent submarin multifuncțional din marina rusă. Când pleacă într-o misiune din portul său natal din Zapadnaia Litsa, ochii NATO sunt deosebit de vigilenți pentru a urmări mișcările sale în apele nordice.

În zilele post-sovietice, Sevmash a comandat alte patru submarine cu propulsie nucleară, pe lângă Severodvinsk: Iuri Dolgoruki, Aleksandr Nevsky, Vladimir Monomakh și Knyaz Vladimir.

Următorul submarin polivalent pentru marina rusă este primul din seria Yasen-M, Kazan, care se așteaptă să fie predat Flotei de Nord în martie 2021. La sfârșitul lunii noiembrie, Kazan a lansat cu succes o rachetă de croazieră Kalibr din Marea Albă.

Lansarea făcea parte din ultimele teste necesare înainte ca marina să accepte preluarea controlului submarinului produs de șantierului naval Sevmash.

Kazan marchează o nouă eră pentru războiul submarin, deoarece navighează mai silențios  decât toate submarinele sovietice/ ruse precedente.

În următorii șapte ani, șantierul naval de pe coasta Mării Albe va produce submarine de noi generații, echipate cu noi tehnologii și arme, care vor avea un impact dramatic asupra echilibrului global de forțe pe mare.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE