Submarinele care amenință să scufunde idila cu năbădăi dintre Merkel și Erdogan

Submarinele care amenință să scufunde idila cu năbădăi dintre Merkel și Erdogan

Pe 20 octombrie, presa germană a relatat despre o scrisoare adresată de guvernul grec Berlinului prin care îi cerea să pună capăt exporturilor de arme către Ankara.

Motivul solicitării erau amenințările proferate de liderul turc Recep Tayyip Erdogan în legătură cu diferendul teritorial cu Grecia, în Mediterana de Est.

Dat fiind că Turcia este membră NATO, la fel ca Germania, teoretic nu există nici o piedică în calea vânzărilor de armament dintre cele două țări, comentează Opex 360.

Totuși, când Ankara a declanșat ofensiva împotriva milițiilor kurde siriene, în octombrie 2019, Berlinul a decis să suspende livrările de echipamente militare care ar fi putut fi utilizate în această operațiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, exporturile din domeniul naval nu sunt afectate de această restricție.

Or, în 2019, guvernul german a aprobat vânzarea, prin constructorul naval ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), a șase submarine Type 214T către Turcia, cu o garanție financiară de 2,5 miliarde de euro, în cadrul unei licențe atribuite Gölcuk Naval Shipyard.

Și deși această cooperare a cunoscut o serie de asperități, mai ales din cauza executării contractului, s-a pus la un moment dat problema creării unei alianțe între TKMS și partenerul turc pentru a fabrica și vinde submarine în mai multe țări din sud-estul Asiei, Indonezia în special, mai scrie Opex 360.

Primul din cele șase submarine, TCG Piri Reis, a fost lansat la apă în decembrie 2019. Și se speră ca annual să se lanseze câte o bucată.

Dotat cu o propulsie anaerobă, pe sistem diesel, submarinul Type 214T are un deplasament de 1.860 de tone la scufundare. Este echipat cu opt tuburi lansatoare de torpile de 533 de milimetri și poate încărca torpile anti-navă Harpoon de fabricație americane.

Grecia are patru asemenea submarine, achiziționate în condiții asemănătoare Turciei.

Însă atitudinea Turciei în Mediterana de Est, care i-a atras amenințarea cu sancțiuni din partea UE, ar putea ridica obstacole în calea colaborării dintre TKMS și Gölcuk.

Dat fiind că Turcia ar putea utiliza submarinele în sprijinul revendicărilor sale teritoriale, în dauna celor două state membre UE – Grecia și Cipru – unii politicieni germani estimează că datele problemei s-au schimbat.

Este vorba în special de Verzi, care au depus o moțiune în Bundestag pentru încetarea contractului dintre Germania și Turcia.

Aliații lui Merkel intră în joc

„Este iresponsabil ca Germania să respecte acordul privind submarinele în timp ce președintele Erdogan amenință militar Grecia, parteneră în interiorul NATO, și ignoră drepturile omului, statul de drept și democrația în propria sa țară”, a declarat Katja Keul, parlamentar și expertă în materie de securitate în partidul Verzilor, citată de Der Spiegel.

Rămâne de văzut dacă această moțiune va fi  aprobată. Ea va avea sprijinul partidelor de stânga, inclusiv SPD, care face parte din alianța guvernamentală de la Berlin.

În ultimele luni, liderul social-democraților din Bundestag, Rolf Mützenich, și-a înmulțit criticile la adresa livrărilor de arme germane Turciei, mergând până la a pune sub semnul întrebării statutul de membru al NATO al acestei țări.

Baletul strategic al lui Merkel

Un sondaj realizat în octombrie 2019 arăta că 58% dintre germani se pronunță pentru excluderea Turciei din NATO.

Cu toate acestea, Angela Merkel este foarte atentă să nu îl irite prea tare pe Erdogan. Recent, când liderul turc a făcut apel la boicotarea produselor franceze, Merkel a criticat declarația, dar a exclus orice idee de sancțiune.

Motivul principal îl constituie numeroșii turci care trăiesc în Germania, care reprezintă circa 4% din populație, și care vor vota în alegerile generale de anul viitor.

Din acest motiv, relația între Merkel și Erdogan seamănă cu o idilă cu năbădăi: gâlceava nu este niciodată dusă până la ruptură.